Τεράστια έκρηξη αστεροειδούς πάνω από τη Γη κατέγραψε η NASA

738

Μία τεράστια έκρηξη αστεροειδούς καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα της Γης τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη NASA.

H συγκεκριμένη έκρηξη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του είδους της τα τελευταία 30 χρόνια, και η μεγαλύτερη από την έκρηξη μετεωρίτη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, προ έξι ετών.

Πέρασε όμως απαρατήρητη επειδή συνέβη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα στην χερσόνησο Καμτσάκα, στην ανατολική Ρωσία.

Ο αστεροειδής εξερράγη εκλύοντας ενέργεια δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Όπως σημειώνει η Λίντνει Τζόνσον της NASA στο ΒΒc, η συχνότητα που έχει ένα διαστημικό αντικείμενο τέτοιου μεγέθους να εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα υπολογίζεται σε περίπου δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια.

Ο αστεροειδής, που είχε αρκετά μέτρα μήκος, μπήκε στην γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και κλίση καθοδικής τροχιάς περί τις 7 μοίρες.

Εξερράγη τελικά σε ύψος 26,5 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το περιστατικό συνέβη στις 18 Δεκεμβρίου σε μεσημβρινή (τοπική ) ώρα της ανατολικής Ρωσίας: «Η έκλυση της ενέργειάς έφτασε το 40% σε σύγκριση με τον αστεροειδή του Τσέλιαμπινσκ, αλλά καθώς ‘η έκρηξη σημειώθηκε πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα, δεν έγινε ευρέως αντιληπτή και ούτε είχε την ίδια απήχηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε η  Κέλι Φαστ της NASA.

«Και αυτό είναι ένα από τα όπλα μας. Ευτυχώς ο πλανήτης μας έχει πολύ νερό», προσθέτει η ίδια.

Την έκρηξη κατέγραψαν στρατιωτικοί δορυφόροι και η NASA ενημερώθηκε από τη στρατιωτική αεροπορία των ΗΠΑ.

Το φλεγόμενο αντικείμενο διέγραψε τροχιά πολύ κοντά στους διαδρόμους που χρησιμοποιούν οι εμπορικές πτήσεις σε διαδρομές μεταξύ Βορείου Αμερικής και Ασίας και έτσι οι  ερευνητές επικοινώνησαν με τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να διασταυρώσουν εάν υπήρξαν αναφορές του συμβάντος.

Το 2005, το Κογκρέσο ανέθεσε στη NASA να καταγράψει το 90% των αστεροειδών που βρίσκονται  κοντά στη Γη και έχουν μέγεθος 140 μέτρων ή και μεγαλύτερο, έως το 2020.

Οι διαστημικοί βράχοι αυτού του μεγέθους αποκαλούνται στην επιστημονική αργκό «προβλήματα χωρίς διαβατήριο» επειδή σε περίπτωση πρόσκρουσης στην επιφάνεια της Γης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τεράστιες περιοχές.

Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια εωσότου φέρουν εις πέρας την εντολή του Κογκρέσου.

Πηγή: BBC,Kαθημερινή