Ανθεί σιγά σιγά η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. Στη Νότια Κορέα, η LG U+, θυγατρική εταιρεία της γνωστής LG, ανακοίνωσε την πρώτη γενιά εφαρμογών. Η εταιρεία, η οποία έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο 5ης γενιάς με την τεχνολογία της Huawei, εκτός από τις βασικές υπηρεσίες σύνδεσης (φωνής, Internet και τηλεόρασης), προσφέρει την πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας και την πρώτη εφαρμογή αυξημένης πραγματικότητας.
Η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) ονομάζεται «The Star Dating» και ο χρήστης, με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, βγαίνει «ραντεβού» με κάποιον/α διασημότητα. Mια άλλη εφαρμογή VR παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα «να κάνει και να βλέπει» όσα κάνει και βλέπει ένα μέλος του Cirque du Soleil. Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) δίνει στον χρήστη την ευκαιρία, φορώντας πάλι τα ίδια γυαλιά, να διδαχθεί μαθήματα χορού, αθλήματα (π.χ. γκολφ) και πολλά άλλα. Σε αντίθεση όμως με τις εφαρμογές VR, όπου ο χρήστης είναι μόνο τα «μάτια της δράσης», στις εφαρμογές AR είναι ταυτόχρονα και το σώμα, κάνοντας τις κινήσεις του ρόλου που αναλαμβάνει. Ακολουθεί π.χ. τα βήματα που του δείχνει ένας δάσκαλος χορού.
Αυτές είναι μερικές υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. Σε δεύτερο χρόνο θα έλθουν εφαρμογές όπως η αυτόνομη οδήγηση (οχήματα χωρίς οδηγό), η διεξαγωγή εγχειρήσεων από απόσταση, η διαχείριση των εμπορευμάτων μιας αποθήκης από απόσταση κ.ο.κ. Και μπορεί αυτά να φαντάζουν πολύ μακρινά, ωστόσο δεν είναι. Τα ίδια αισθανόταν ένας χρήστης κινητής τηλεφωνίας 2ης ή 3ης γενιάς λίγα χρόνια πριν, όταν του έλεγαν ότι σε λίγο καιρό θα μπορεί, καθώς μετακινείται στο μετρό της πόλης, να παρακολουθεί ζωντανά ένα πρόγραμμα της τηλεόρασης και μάλιστα σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD TV).
Η κινητή 5ης γενιάς κάνει ακόμη πιο προσιτά και ζωηρά όλα αυτά που προσφέρει η 4η γενιά σήμερα. Το πελώριο εύρος ζώνης που παρέχει επιτρέπει στον χρήστη όχι να παρακολουθεί περιεχόμενο HD TV, αλλά 4K και 8Κ σε πραγματικό χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, να βλέπει και το ολόγραμμά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία 5G σε κάθε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο μπορεί να υποστηρίξει μέχρι ένα εκατ. συσκευές τηλεφωνίας (συνολικά 132 δισ. συσκευές σε όλη την Ελλάδα), που θα υποστηρίζουν ταχύτητες έως 10 Gbps η καθεμία. Η ταχύτητα αυτή είναι 50 φορές μεγαλύτερη από τις σημερινές ταχύτητες της 4ης γενιάς και περίπου 20 φορές ταχύτερη από την 4+ γενιά. Επίσης, η 5η γενιά αντιδρά σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου (1 ms) έναντι 50 χιλιοστών του δευτερολέπτου (50 ms) σήμερα. Η διαφορά όμως αυτή είναι κρίσιμη για ένα όχημα χωρίς οδηγό, που πρέπει να φρενάρει όταν βρεθεί ξαφνικά ένα ζώο μπροστά του.
Η έλευση της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα αλλάξει, εκτός από τη ζωή των ανθρώπων, και τις επιχειρήσεις. Νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν, ενώ άλλα θα εξαφανισθούν. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα είναι οι πρώτοι που θα μετασχηματιστούν, σταματώντας το μοντέλο παροχής τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης. Θα αναγκαστούν να προσφέρουν υπηρεσίες περιεχομένου. Για να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με φορείς όπως είναι τα κανάλια, τα στάδια και οι ομάδες, ώστε να προσφέρουν ένα άλλο επίπεδο εμπειρίας θέασης στον χρήστη, που θα αυξήσει τα έσοδα όλων. Ο ΟΤΕ στο μέλλον θα πρέπει να συνεργάζεται με ένα κινηματογραφικό συνεργείο, που θα αξιοποιεί την εξελιγμένη υποδομή που θα διαθέτει το ΟΑΚΑ, αλλά και οι ομάδες που θα συμμετέχουν, με στόχο τη διεύρυνση της εμπειρίας του θεατή. Ετσι, όλοι μαζί θα αυξήσουν τα εσοδά τους.
Πηγή: Η Καθημερινή,Βαγγέλης Μανδραβέλης,