Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης και επιφανών νομικών για την ανάγκη τήρησης της θεσμικής τάξης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που ήδη προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσέθετε : «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
«Η ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», απάντησε από την πλευρά του με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες», επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση και προσθέτει: «Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών».
Το ερώτημα είναι ένα, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο: «Γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;».
Απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης για διορισμό νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Παπαθεοδώρου.