Τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τη φορολογία – Ομοιότητες και διαφορές

723

Πολλές ομοιότητες παρουσιάζουν τα προγράμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της φορολογίας, με το κυβερνών κόμμα να αντιγράφει σε πολλές περιπτώσεις τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να διεκδικήσει ψήφους από τη μεσαία τάξη που επλήγη ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων.

Η διαφοροποίηση των δύο κομμάτων εξουσίας έγκειται στον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων που προτείνουν. Η Ν.Δ. στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ στην τετραετία από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του από το υπερπλεόνασμα, το οποίο ωστόσο ήταν αποτέλεσμα της σκληρής φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Πάντως, οι προτάσεις και των δύο κομμάτων έχουν υψηλό κόστος και θα πρέπει αφενός να εγκριθούν από τους δανειστές, αφετέρου να εξηγήσουν αναλυτικά πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθούν τα προγράμματά τους.

• Οι προτάσεις για φυσικά πρόσωπα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

1. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα μείωση του ανώτατου συντελεστή που ανέρχεται στο 45%. Παράλληλα θα αλλάξουν όλα τα φορολογικά κλιμάκια και ενδεχομένως να φθάσουν τα 5 έως 7, έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της οικογένειας και συγκεκριμένα επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργησή της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

3. Ακίνητα. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Η μείωση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οριζόντια. Επίσης η Ν.Δ. προτείνει την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τα επόμενα τρία χρόνια.

4. ΦΠΑ. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τη μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%. Σημειώνεται ότι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΦΠΑ κοστίζει περίπου 900 εκατ. ευρώ.

• Οι προτάσεις για τις επιχειρήσεις.

1. Το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και τη μείωση της φορολογίας από το 2020 στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα. Το κόστος στη διετία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ ο συντελεστής στα κέρδη και 200 στα μερίσματα). Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 24%.

Ταυτόχρονα θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 25% το 2022. Επίσης προτείνει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

6. Η Ν.Δ. προτείνει τη σταδιακή εντός δύο ετών κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Πηγή:Η Καθημερινή,Προκόπης Χατζηνικολάου