Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών στην πληγείσα Χαλκιδική

807

Αγώνα δρόμου συνεχίζουν να δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές της Χαλκιδικής και να επανέλθει το ρεύμα και στο τελευταίο σπίτι των πληγεισών περιοχών ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία, καθώς πολλά σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν καταστροφές.

Οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής παραμένουν συγκλονισμένοι από τις εικόνες αποκάλυψης μετά τη φονική κακοκαιρία η οποία μέσα σε δέκα λεπτά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Επτά άνθρωποι είναι ο τραγικός απολογισμός από το φονικό μπουρίνι, δεκάδες οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής ενώ εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται σε στο «Παπανικολάου» εκ των οποίων, μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Εκτός από τους έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που χτύπησε η κακοκαιρία, νεκρός εντοπίστηκε χθες, το μεσημέρι και ο 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

Τα βλέμματα της κυβέρνησης,  των κρατικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης στρέφονται στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στην ταχεία εκταμίευση αποζημιώσεων για τους πληγέντες.

Μετά τη βιβλική καταστροφή της που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όλες οι πληγείσες περιοχές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε περισσότερους παό 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:

Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Λίγες ώρες μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική, συνεργεία έχουν ξεκινήσει να κάνουν καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές της περιοχής. Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο που χτύπησε η κακοκαιρία προσπαθούν να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές που υπέστησαν καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου και κανείς δεν θέλει να δει να χάνεται η σεζόν για τους επιχειρηματίες και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού.

«Όλα έγιναν σε δύο λεπτά»

Πάντως οι μαρτυρίες για το φονικό μπουρίνι που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στην οποία έχασαν τη ζωή τους η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της δήλωσε πως δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή του. «Σήκωσε ξαφνικά τέτοιο αέρα που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Ο κόσμος φώναζε. Κάποιοι μπήκαν στο μαγαζί, άλλοι δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν. Έπεφταν κάτω. Δύο δέντρα έπεσαν πάνω στο υπόστεγο και το έριξαν πάνω στον κόσμο. Μαζέψαμε τουλάχιστον 6-7 τραυματίες. Η γυναίκα δυστυχώς καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε» περιγράφει ο Χάρης  Λαζαρίδης μιλώντας στο «ΕΘΝΟΣ».

Τα πρώτα μέτρα για τους πληγέντες

Ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις καταστροφές.

Για τις καταστροφές που άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Χαλκιδική μίλησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια

Πηγή:in.gr