Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν τελειώνει τον Αύγουστο…

2381

Φθινοπωρινές διακοπές με χρώμα καλοκαιριού υπόσχεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα στους υποψήφιους επισκέπτες των τουριστικών της προορισμών, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μπορεί το καλοκαίρι ημερολογιακά να ορίζεται έως τις 31 Αυγούστου, ωστόσο το Φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι δυο πρώτοι μήνες του, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για πολλούς Έλληνες να ξεκινήσουν ή ακόμα να συνεχίσουν τις διακοπές τους στους ελληνικούς προορισμούς, που κατά κοινή ομολογία έχουν αποφορτιστεί από την μεγάλη ένταση του εισερχόμενου τουρισμού.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες προσφέρονται σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που αποτελεί με τη σειρά του, επιπλέον κίνητρο για διακοπές τον Σεπτέμβριο. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο υποψήφιος Έλληνας τουρίστας μπορεί να αναζητήσει δωμάτιο από 50 έως 80 ευρώ στα ξενοδοχεία μέλη της ένωσης. Υπενθυμίζει δε, ότι όλο το 2019 τρέχει με τουλάχιστον 20% έκπτωση στις προσφερόμενες κλίνες. Το τρίπτυχο των επιχειρημάτων για «φθινοπωρινές αποδράσεις», που περιλαμβάνει την άνεση στην μετακίνηση, την οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή, συμπληρώνεται με τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας την εν λόγω περίοδο, κάτι φυσικά που επιβραβεύουν οι ξένοι επισκέπτες μας, εδώ και χρόνια.

Εξετάζοντας τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου και την επιβατική κίνηση εσωτερικού που καταγράφει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρατηρούνται τα εξής:

Κρήτη, Σαντορίνη, Ρόδος και Μύκονος είναι στην πρώτη γραμμή των «επιλογών», όπως αυτό καταγράφηκε από την επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων τον Σεπτέμβριο του 2018. Η Κρήτη, διά των αεροδρομίων της, προσέλκυσε 85.000 και πλέον επιβάτες εσωτερικού, το μεν Ηράκλειο προσέλκυσε 60.810 επιβάτες, τα δε Χανιά 25.105 επιβάτες. Εντυπωσιακά μεγάλο είναι και το νούμερο των αφίξεων για τη Σαντορίνη, όπου πέρυσι τον Σεπτέμβριο προσέλκυσε 74.697 επιβάτες που εκκίνησαν από ελληνικά αεροδρόμια και προσγειώθηκαν στο νησί με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο! Η Ρόδος με τη σειρά της προσέλκυσε το Σεπτέμβριο του 2018, 36.720 επιβάτες εσωτερικού, ενώ η Μύκονος 36.586 επιβάτες εσωτερικού. Με τη σειρά της η Κέρκυρα αποτέλεσε θέλγητρο για 15.749 επιβάτες εσωτερικού, η Μυτιλήνη για 14.370 επιβάτες εσωτερικού, η Κως για 12.371 επιβάτες εσωτερικού, η Χίος για 9.432 επιβάτες εσωτερικού και η Νάξος για 5.926 επιβάτες εσωτερικού, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων για τον Σεπτέμβριο του 2018.

Φυσικά για μια ακόμη φορά καταγράφεται και η δυναμική της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, για επιβάτες εσωτερικού, που επιλέγουν τους δύο αυτούς προορισμούς, είτε για αποδράσεις μικρής διάρκειας, είτε για «γέφυρα» για τον τελικό τους προορισμό. Το μεν Ελευθέριος Βενιζέλος διακίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο 436.563 επιβάτες εσωτερικού και το δε Μακεδονία 105.308 επιβάτες εσωτερικού. Συνολικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στα ελληνικά αεροδρόμια διακινήθηκαν 903.392 επιβάτες εσωτερικού, ενώ τον Οκτώβριο το νούμερο αυτό πέφτει στις 732.098 επιβάτες εσωτερικού πάντα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ποιοι είναι οι προορισμοί που πρωταγωνιστούν κάθε Φθινόπωρο στην Ελλάδα και γίνονται πόλοι έλξης για ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Για όσους προσπαθήσουν να υλοποιήσουν μια λίστα επιλογών για την «Φθινοπωρινή Ελλάδα» οι επιλογές κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Στις παρακάτω γραμμές οι προορισμοί που παρατίθενται είναι με γνώμονα την ανάδειξη νησιών, που αν και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιλογών, ωστόσο διακρίνονται για την αυθεντικότητα τους και την ιδιαίτερη ομορφιά τους.

Αστυπάλαια: Το νησί της Πεταλούδας

«Η ευτυχία είναι σαν την πεταλούδα …έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις» λένε πολλοί! Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που θα συναντήσεις την «ευτυχία», στις πολύ προσιτές παραλίες της, τόσο λόγω μορφολογίας όσο και του εξαιρετικού οδικού δικτύου της, στα δρομάκια της χώρας, στο κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, στη γαστρονομία της, αλλά και στους φιλόξενους κατοίκους της. Για κάποιον που θα πραγματοποιήσει μια σύντομη επίσκεψη στην Αστυπάλαια, οι παραλίες Πέρα Γυαλός, Λιβάδι, Μαλτεζάνας, Άγιος Κωνσταντίνος, Στενό είναι σε απόσταση αναπνοής, από τη Χώρα του νησιού. Όσοι τώρα, δεν θέλουν να ταλαιπωρήσουν τα οχήματα τους, οι παραλίες Βάτσες και Καμινάκια είναι από αυτές που οι τουριστικοί οδηγοί λένε ότι πρέπει να της κολυμπήσεις. «Η Αστυπάλαια θα έλεγε κανείς δεν έχει μυστικά, στα προσφέρει απλόχερα», μας εξομολογούνται κάτοικοι του νησιού, που διακρίνονται για τη γλυκύτητα τους.

Σαμοθράκη: Το νησί με το ωοειδές σχήμα

Αν δεν συναντήσατε την ευτυχία στην Αστυπάλαια.. η Σαμοθράκη θα σας τη φέρει ένα βήμα πιο κοντά. Νησί του Θρακικού Πελάγους, βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Με 35 παραλίες και ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί διακρίνεται για την υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί. «Παρθένα φύση» με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα σφραγίζουν τη μοναδικότητα του νησιού, που μεταξύ άλλων ξεχωρίζει και για το θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β’ και η Ολυμπιάδα. Μάλιστα αυτός ο χώρος αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.

Αλόννησος: Ένα ακατέργαστο διαμάντι στο Αιγαίο

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, στη συνέχεια Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια και στη σύγχρονη εποχή ο βασιλιάς Όθων, το 1838 της έδωσε τη σημερινή της ονομασία με την οποία όλοι την γνωρίζουμε. Πρόκειται για την Αλόννησο, το υπέροχο νησί των Σποράδων, το πιο απομακρυσμένο κατοικήσιμο από τη συστάδα, αλλά που αποτελεί στις μέρες μας καταφύγιο ηρεμίας για ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και τη γαλήνη. Το καταπράσινο νησί χαρακτηρίζεται ως το ακατέργαστο διαμάντι του Αιγαίου, γιατί φημίζεται για τις ωραίες παραλίες του, το ατελείωτο πράσινο, τις πλούσιες θάλασσες σε ψάρια που το περιτριγυρίζουν, αλλά και για το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο του όπου φιλοξενούνται οι monachus-monachus και όχι μόνο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ