Πριγκίπισσα Νταϊάνα: το τέλος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο

1361

Πριν από 22 ολόκληρα χρόνια, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της  31ης Αυγούστου 1997, η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, έχοντας στο πλευρό της τον αιγύπτιο πλούσιο κληρονόμο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, προσέκρουσε σε πυλώνα της σήραγγας κάτω από τη γέφυρα Αλμά στο Παρίσι, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της ιδίας και του συντρόφου της.

Η απώλεια της ζωής της αποκαλούμενης πριγκίπισσας του λαού προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

   H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (πρώην Νταϊάνα Φράνσις  Σπένσερ), γεννήθηκε την  1η  Ιουλίου 1961 και ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς.  Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.

Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

(H πριγκίπισσα Νταϊάνα σε επίσκεψή της σε σχολή μπαλέτου το 1983)

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του πλήθους κορυφώθηκε μετά τον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια σήραγγα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, ενώ ο  σύντροφός της, ο πολυεκατομμυριούχος  Ντόντι Αλ Φαγιέντ, προσπαθούσε να αποφύγει τους φωτογράφους που τους ακολουθούσαν κατά πόδας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τον θάνατό της, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν έργο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν επιθυμούσαν η μητέρα των παιδιών του διαδόχου του θρόνου να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον μουσουλμάνο και Αιγύπτιο στην καταγωγή Ντόντι Αλ  Φαγιέντ, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και ο πατέρας του  τελευταίου, Μοχάμεντ. Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχθεί.