Ανησυχία και εγρήγορση για τα κρούσματα ιλαράς

749

Σε εγρήγορση για ενδεχόμενη «αναζωπύρωση» της επιδημίας ιλαράς που προκάλεσε περισσότερα από 3.200 κρούσματα τη διετία 2017-2018 στη χώρα μας βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Μπορεί φέτος να έχει καταγραφεί περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη, ωστόσο η πρόσφατη έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι συνθήκες συγχρωτισμού που αυτή συνεπάγεται και οι οποίες ευνοούν την εξάπλωση ιώσεων, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, που υπενθυμίζουν την ανάγκη πλήρους εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τα έτη 2017 και 2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 968 και 2.291 κρούσματα ιλαράς αντίστοιχα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται ότι τα έτη 2014 και 2015 είχαν δηλωθεί από ένα κρούσμα ιλαράς στην Ελλάδα, και το 2016 δεν δηλώθηκε κρούσμα της νόσου.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα έχει καταγραφεί περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ, ο οποίος υπενθυμίζει την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της νόσου. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαν καταγραφεί 28 κρούσματα ιλαράς, κυρίως σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας, και σε ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Καταγράφηκαν επίσης σποραδικά κρούσματα σε ατελώς εμβολιασμένους ενηλίκους του γενικού πληθυσμού χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες, μεταξύ των οποίων και σε τρεις επαγγελματίας υγείας.

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς, η οποία ήδη είχε προκαλέσει από το 2016 σοβαρά προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κατέδειξε το έλλειμμα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της νόσου, ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, γεγονός που έκανε τους ειδικούς να βγάζουν νέες οδηγίες εμβολιασμού τόσο για τα παιδιά –αλλαγές στις ηλικίες που συστήνεται ο εμβολιασμός– όσο και για ενηλίκους. Υπενθυμίζεται ότι στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι να κάνουν εμβόλιο ιλαράς και όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ή επαρκούς εμβολιασμού (έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου, «κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός, που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

 

Πηγή: Η Καθημερινή,Πέννυ Μπουλούτζα