Το τελευταίο αντίο στον Παναγιώτη Τέτση…

1025

Τέλος εποχής. Αυτή ήταν η κυρίαρχη αίσθηση τη Δευτέρα στην εξόδιο ακολουθία του Παναγιώτη Τέτση στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου στο Κολωνάκι.

Ο πνευματικός κόσμος της χώρας, συγγενείς, φίλοι και μαθητές του αποχαιρέτησαν σήμερα το ζωγράφο, ακαδημαϊκό και δάσκαλο, τον κορυφαίο της παλιάς «φρουράς» εικαστικών καλλιτεχνών. Και κάπου από ψηλά έμοιαζε να «συμμετέχει» ο Σπύρος Βασιλείου, φίλος και συνεργάτης του Τέτση που έχει εικονογραφήσει το ναό…

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας- Σπετσών- Αιγίνης- Ερμιονίδος- Τροιζηνίας, Εφραίμ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Βασίλης Θεοχαράκης, η Λίνα Μενδώνη, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Νίκος Σηφουνάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης, ακαδημαϊκοί και πολλοί εικαστικοί.

article20667.w_hr

«Το βραβείο Μόραλη που θεσμοθέτησε το υπουργείο Πολιτισμού και δόθηκε στον Παναγιώτη Τέτση λίγο πριν μας αποχαιρετήσει και που το χάρηκε πολύ, είναι συμβολικό γιατί σμίγει δύο μεγάλους ζωγράφους, που καθώς έφυγαν από τη ζωή κλείνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής», ανέφερε στη λόγο της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

«Ο Παναγιώτης Τέτσης δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη 210 έργα του, και τη δωρεά συνόδευσε ένα γράμμα που έστειλε πριν ένα μήνα, στο οποίο λέει “ότι το 20% των έργων μου μπορεί να το διαθέσετε για να αγοράσετε έργα άλλων καλλιτεχνών”. Είναι πολύ μεγαλόψυχο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να ονομάσει τη μεγάλη αίθουσα υποδοχής του νέου μουσείου που χτίζεται, αίθουσα Παναγιώτη Τέτση και την αίθουσα αυτή θα κοσμεί το έργο του “Λαϊκή Αγορά” που συμβολίζει ότι η τέχνη ανήκει στον λαό», συμπλήρωσε.
Για τον Παναγιώτη Τέτση μίλησε και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου: «Όταν γνωρίσαμε τον Παναγιώτη Τέτση θαυμάσαμε την απλότητα, τη γενναιοδωρία, την καλοσύνη, τη γνώση, τη σοφία αλλά και την ευγένειά του. Ο Παναγιώτης Τέτσης δεν αφήνει μόνο ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, αφήνει κληρονομιά ένα τεράστιο ήθος». Ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, τέλος, σημείωσε ότι ο Τέτσης
«ήταν στυλοβάτης μιας τέχνης η οποία τείνει να γίνει περιθωριακή».

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, το Μουσείο της Ακρόπολης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.α. Η ταφή του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

 πηγή: thetoc.gr