Τα μυστικά της τέλειας γιορτινής σαλάτας!

1646

Οι σαλάτες στα γιορτινά τραπέζια είναι απαραίτητες. Χαρίζουν φρεσκάδα και δροσιά, ενώ προετοιμάζουν τη γεύση και το στομάχι για το γλυκό.

Πώς πάνε οι ετοιμασίες; Ξέρω, ξέρω, τα ψώνια αυτές τις μέρες είναι εφιάλτης και να που όλο και κάπου πρέπει να πεταχτείτε για κάτι τελευταίο που ξεχάστηκε. Μην γκρινιάζετε σας παρακαλώ, μέρες που είναι! Δεν φτάνει που κάλεσε όλο το σεβαστό σας σόϊ, θα του/της το βγάλετε ξινό κι από πάνω; Αστειεύομαι, εσείς είστε καλά παιδιά και ό,τι και να σας ζητήσει το κάνετε με τη μία, χωρίς δεύτερη κουβέντα (εδώ γελάμε!). Κι όχι μόνον αυτό… Φέτος υποσχεθήκατε ότι θα επιμεληθείτε της σαλάτας για να τον/την βγάλετε από έναν μπελά! Χαίρομαι πολύ κι έτσι θα σας πω τα μυστικά για την τέλεια γιορτινή σαλάτα!Μετά από τα συνήθως υπέρ του δέοντος πλούσια γεύματα αυτών των ημερών, η σαλάτα είναι απαραίτητη… Θα χαρίσει φρεσκάδα και δροσιά και θα προετοιμάσει τη γεύση και το στομάχι για το γλυκό! Θα σας δώσω δύο συνταγές, για να διαλέξετε… Εάν έχετε μπουφέ ή είστε πολλοί, τότε φτιάξτε και τις δύο!

Πρασινάδες με εσπεριδοειδή

Για να υπολογίσετε τις ποσότητες, μετρήστε 1 γεμάτη χούφτα από ποικιλία τρυφερών πρασινάδων για κάθε άτομο. Προσωπικά, έχω αδυναμία στη βαλεριάνα, στα παντζαρόφυλλα και τα φύλλα μουστάρδας, στο νεαρό σπανάκι. Μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε άλλα είδη, όπως π.χ. ρόκα, κατσαρές ή μη κόκκινες και πράσινες σαλάτες, διαφόρων ειδών, μαρούλια.

Για άρωμα και crunch, υπολογίστε ½ μικρό φινόκιο ανά άτομο, το οποίο θα κόψετε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε. Θα κρατήσετε και τα φύλλα της κορυφής που μοιάζουν με άνηθο για γαρνιτούρα. Για τη βελουδένια του υφή, θα υπολογίσετε ¼ avocado ανά άτομο που θα το κόψετε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν υπολογίστε από 1 μανταρίνι, ½ πορτοκάλι και ¼ grapefruit ανά άτομο.

Θα χωρίσετε τις φέτες των μανταρινιών και θα φιλετάρετε τα άλλα δύο εσπεριδοειδή ως εξής: αφού αφαιρέσετε με επιμέλεια όλο το άσπρο μέρος των φρούτων, με ένα κοφτερό μαχαιράκι θα κόβετε ανάμεσα στις μεμβράνες, ούτως ώστε να έχετε καθαρά κομμάτια. Αυτήν την εργασία θα την κάνετε πάνω από ένα μπολ για να συλλέξετε το χυμό που θα χύνεται. Ο χυμός θα είναι η βάση για τη sauce, η οποία θα είναι πολύ απλή για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα της φρεσκάδας: ένα μέρος χυμού εσπεριδοειδών, 3 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Θα ανακατέψετε τη sauce με το σύρμα, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και θα την ενσωματώσετε στη σαλάτα την τελευταία στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακατευτεί τέλεια η σαλάτα είναι τα χέρια. Επίσης, ετοιμάστε τη σε ένα τεράστιο μπολ, για να μη χύνεται η μισή έξω όσο την ανακατεύετε και μετά μεταφέρετέ τη στη σαλατιέρα που θα τη σερβίρετε.

Πικρούτσικη σαλάτα με endives, radicchio και μήλα

Εδώ θα χρειαστείτε ανά άτομο: 1 endive (λέγεται και σικορέ), ¼ radicchio, ½ μήλο, 1 τρυφερό μπαστουνάκι σέλερι πολύ ψιλοκομμένο και λίγα τρυφερά από τα εσωτερικά ανοιχτόχρωμα φύλλα του. Τις endives θα τις κόψετε κατά μήκος στα δύο και κατόπιν σε λεπτές φέτες, αφού αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα και το κάτω μέρος που είναι σκληρό. Θα αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα του radicchio και θα χοντροκόψετε τα εσωτερικά φύλλα με τα χέρια σας. Όσο προχωράτε προς τα μέσα, θα αφαιρείτε το κεντρικό λευκό νεύρο που είναι σκληρό.

Εάν προτιμάτε, μπορείτε να κρατήσετε τις φλούδες των μήλων και να τα κόψετε σε λεπτές φέτες, αλλιώς καθαρίστε τα. Προσωπικά, βάζω δύο ειδών μήλα: ξινόμηλα και κόκκινα σκληρά. Η sauce θα είναι κι εδώ απλούστατη: ένα μέρος άριστης ποιότητας ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί, 3 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στολίζετε με ψιλοκομμένα chives και τα φυλλαράκια του σέλερι. Μπορείτε να προσθέσετε και κάποιον ξηρό καρπό, όπως φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, καρύδια, pecans. Θα τους καβουρδίσετε ελαφρά σε τηγάνι και θα τους χοντροκόψετε.

Tips!
Μπορείτε να στολίσετε και τις δύο σαλάτες με σπόρους ροδιού, για την ομορφιά και το γούρι.
Και οι δύο σαλάτες μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα γεύματα για οποιαδήποτε άλλη ημέρα: Η πρώτη εάν της προσθέσετε κάποιο αλλαντικό ή ακόμη και περισσεύματα γαλοπούλας. Η δεύτερη με κάποιο τυρί, όπως roquefort, παρμεζάνα, κατσικίσιο ή πικάντικη γραβιέρα. Τα cranberries πάνε επίσης πολύ και στις δύο.
Νομίζω πως είστε πλέον πανέτοιμοι να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τις εκπάγλου καλλονής σαλάτες, χώρια που θα προσφέρετε πολύτιμο έργο στον/στην αγαπημένο/η σας. Προσοχή όμως… Εάν κάνετε την κουζίνα μαντάρα, μαζέψτε με επιμέλεια τον χαμό για να μην έχετε κατσαδιάσματα.

Ειρήνη υμίν και του χρόνου με υγεία!

πηγή : andro.gr