Επιμέλεια: Κώστας Λάσκαρης
- Περιεχόμενο Έκθεσης
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων & η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνδιοργανώνουν της ιστορική, πολιτιστική έκθεση με τίτλο GR80s.
Στόχος είναι η αναβίωση μας δεκαετίας όπου συνέβησαν πολλά και που που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στη μνήμη, στη καρδιά, στην ψυχή όσων την έζησαν και την ξαναζούν βλέποντας φωτογραφίες, σε: παλία σκονισμένα άλμπουμ, είτε από απο στιγμιότυπα “γραμμένα” στις – VHs – ογκώδεις βιντεοκασέτες, είτε από αναμνηστικά & βέβαια από πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Αθηναίων & της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
- H έκθεση θα πραγματοποιηθεί
την περίοδο από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017… στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολης», η οποία και θα μεταμορφωθεί σε χάρτη της ελληνικής δεκαετίας του ’80.
Η δεκαετία του ’80…
αποτελεί το πρόσωπο μιας εποχής “ιδανικής” που χαρακτηρίζεται, από: ανοδική κοινωνική κινητικότητα & ευημερία… αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει & μια διαδρομή που οδηγεί στη…σημερινή κρίση.
- Στόχος της έκθεσης
δεν είναι η καλλιέργεια συναισθημάτων «νοσταλγίας» για το παρελθόν ή η ανάδειξη «ευθυνών» αλλά η παρακολούθηση μιας… πολυσήμαντης περιόδου της “σύγχρονης Ιστορίας μας“… η οποία σημάδεψε τις ενεργές, σήμερα, γενιές και ίσως καθορίσει και το μέλλον των νεότερων.
- Τι λένε οι υπέυθυνοι της έκθεσης
Η δεκαετία του ’80 – για τον Παναγή Παναγιωτόπουλο…
ήταν για την Ελλάδα η εποχή που άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων. Φτιάχνεται μια νέα κοινωνία & όπου μπαίνουν τα θεμέλια μιας παράδοξα σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό οι αδράνειες του παρελθόντος με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Πολιτικά και θεσμικά όλο αυτό το δημιούργημα ξεκίνησε το 1974, αλλά συναισθηματικά και κοινωνικά ξεκίνησε το 1980. Πράγματι, υπάρχει μια παγκόσμια επιστροφή στη δεκαετία του ’80, γι’ αυτό και εμείς, μέσω της έκθεσης, έχουμε σκοπό να συζητήσουμε, με τρόπο έξυπνο και προσιτό για το μεγάλο κοινό, για εκείνη τη δεκαετία χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς δαιμονοποίηση», λέει ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (www.lifo.gr)
δημιούργησε την κοινωνία των «μεσαίων» στρωμάτων, και εκεί οφείλεται η νεύρωση που κυριαρχεί γύρω από αυτή. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι η μεσαία τάξη. Αυτή προσδιορίζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, με κύριο χαρακτηριστικό την ασφάλεια. Παράλληλα, ας υπενθυμίσουμε ότι τότε δημιουργείται ο κόσμος του ταμπλόιντ, η εισαγωγή του χρώματος, η αναβάθμιση της εικόνας, το κίτρινο πρότυπο της Αυριανής. κατασκευάστηκαν στερεότυπα & συνωμοσιολογίες που μας ακολουθούν έως σήμερα, τότε ξεπετάγεται στην επιφάνεια ο «περιοδικός» κόσμος, όπως το «Κλικ» με κουλτούρα… σοφτ πορνό, lifestyle & λίγο πολιτική», λέει ο κύριος Βασίλη Βαμβακάς.
- H έκθεση GR80s – Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη
θα εισάγει τον επισκέπτη στην ελληνική δεκαετία του ’80, μέσα από μια διαδρομή που περιλαμβάνει (4) θεματικές κατηγορίες: την πολιτική, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής & την τεχνολογία & η οποία θα αναπτυχθεί σε δεκατρία περίπτερα.
Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από: εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστημονικές ημερίδες & διαλέξεις, εκπαιδευτικά workshops… που θα απευθύνονται σε όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων.
- Τα (13) περίπτερα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι τα εξής:
Πολιτική: (α) από την αλλαγή στην κάθαρση, (β) βία και καταστολή, (γ) ιδεολογία, (δ) έμφυλες ταυτότητες, (ε) κοινωνικό κράτος, (στ) οικονομία
Κατοικία και δημόσιος χώρος: (α) διαμέρισμα 1987, (β) αρχιτεκτονική, πολεοδομία, δημόσια έργα
Μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση
Ένδυση, μόδα, ντίσκo
Κινηματογράφος, βιντεοταινίες, οπτικοακουστική κουλτούρα
Λαϊκότητα και λαϊκή ζωή
Νεανικές υποκουλτούρες και πρωτοπορίες
Όψεις εικαστικής δράσης και πολιτισμού
Βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο του ΄80
Τεχνολογία
Επικοινωνία και ΜΜΕ
Τροχοί και αυτοκίνηση
Γλώσσα, περίπτερο χωρίς έδαφος
- Βίντεο αφιέρωμα στο ’80