Τα παιδιά στην ανάπτυξη πρέπει να τρέφονται σωστά και να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να δημιουργήσουν έναν γερό οργανισμό. Οι ανάγκες για αύξηση είναι ιδιαίτερα υψηλές μέχρι το πρώτο έτος του παιδιού, στο διάστημα μεταξύ 6 και 8 ετών και κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Ωστόσο, πολλές φορές οι γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία στη διατροφή του παιδιού τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, πρόωρη ή καθυστερημένη ήβη, αθροιστική βλάβη στις αρτηρίες, παχυσαρκία ή άλλες διατροφικές διαταραχές και συνήθως συνέχεια αυτών των διατροφικών συνηθειών και στην ενήλικη ζωή τους. Γι’ αυτό τον λόγο, ας δώσουμε μεγαλύτερη βάση στη διατροφή τους!
Αρχικά, το εβδομαδιαίο τους διαιτολόγιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει 1-2 γεύματα με όσπριο, 1-2 γεύματα με πουλερικά, 1-2 γεύματα με κόκκινο κρέας και σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 5 μικρο-μερίδες φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες γαλακτοκομικών.
Επίσης, θα πρέπει να πίνουν 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρουν κάποιο χόμπι/άθλημα. Συγκεκριμένα, μια ώρα την ημέρα να έχουν έντονη κίνηση (παιχνίδι/άθλημα) και να περιορίσουν την τηλεόραση σε 2 ώρες, το μέγιστο, ημερησίως.
Και ας έρθουμε στο πρωινό! Μόλις το 45% των παιδιών τρώνε ένα “επαρκές” πρωινό, ενώ για τους εφήβους το 25% αυτών δεν τρώνε καθόλου πρωινό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα καλό πρωινό βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την απόδοση και την διάθεση. Αν το παιδί σας αποφεύγει αυτό το σημαντικό γεύμα, μπορείτε σταδιακά και ήρεμα να το ωθήσετε στο να το υιοθετήσει, να το ξυπνάτε πέντε λεπτά νωρίτερα δίνοντάς του τον κατάλληλο χρόνο για να φάει, όπως επίσης να δώσετε το καλό παράδειγμα και να φάτε μαζί του. Προσέξτε οι ποσότητες του πρωινού να είναι ανάλογες με την ανάπτυξη και την όρεξη του παιδιού σας. Αν δεν έχετε καταφέρει ακόμα να τρώει το πρωινό του, μπορείτε εναλλακτικά να ενισχύσετε το δεκατιανό του.
Μην ξεχνάμε όμως πόσο σημαντικό είναι και το κολατσιό που τρώει στο σχολείο! Δυστυχώς, το 44% των κυλικείων πουλάνε μη επιτρεπτά τρόφιμα, όπως αλλαντικά, βούτυρο, μαγιονέζα, σοκολατούχο γάλα, αναψυκτικά κτλ. Ωστόσο, υπάρχουν υγιεινές επιλογές, όπως κουλούρι, σταφιδόψωμο, γάλα, σάντουιτς με τυρί, γιαούρτι, φρούτα, χυμός, τσάι και ξηροί καρποί. Μπορείτε όμως να φτιάξετε και εσείς το κολατσιό του, προσέχοντας να υπάρχει ποικιλία για να μην βαρεθεί. Χρησιμοποιήστε ψωμί του τοστ, μπαγκέτα ή τορτίγια και φτιάξτε σάντουιτς με κασέρι, τυρί, λαχανικά, ελιές. Μπορείτε να βάλετε κοτόπουλο, αυγό, τόνο ή να κάνετε “γλυκά” σάντουιτς με ταχίνι και μέλι.
Οι επιλογές είναι πολλές, φτάνει να υπάρχει φαντασία και διάθεση!
Κάτι τελευταίο που πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί, είναι πως οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ειδικά κατά την διάρκεια της εφηβείας στα παιδιά τους, καθώς οι επιρροές είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν τους έφηβους σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές με αποτέλεσμα την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, όπως παχυσαρκία, βουλιμία, ανορεξία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συμβουλή από ειδικούς, όπως διαιτολόγο και ψυχολόγο είναι απαραίτητη.
πηγή: infokids.gr