Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

657

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το 5ο αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2019 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στο φετινό αφιέρωμα θα προβληθούν 16 ελληνικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε και όχι μόνο, που θα προβληθούν παρουσία των συντελεστών τους, οι οποίοι μετά το τέλος της προβολής θα συνομιλήσουν με το κοινό σε Q&A.

Το πρόγραμμα του 5ου αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά» περιλαμβάνει επίσης:

  • Την Πέμπτη 18 Απριλίου (22:20): master class από τον Κίμωνα Τσακίρη, σκηνοθέτη της ταινίας Sugar Town-για μια χούφτα ψήφους, με θέμα την εμπειρία των γυρισμάτων και τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς.
  • Την Παρασκευή 19 Απριλίου (18:00): αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο κινηματογραφιστή Γιώργο Καρυπίδη με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Τελευταίος σταθμός, Kreuzberg, καθώς και των φιλμ Γράμμα από το Σαρλερουά του Λάμπρου Λιαρόπουλου και Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Θα ακολουθήσει (19:30) συνομιλία του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου και της Προέδρου του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρίας Κομνηνού, με θέμα «1965-1976 – Τρία ντοκιμαντέρ από 3 μεγάλους Έλληνες δημιουργούς πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης των Ελλήνων».
  • Το Σάββατο 20 Απριλίου (12:00): ημερίδα «Το ΕΚΟΜΕ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ».
  • Το Σάββατο 20 Απριλίου (20.00): προβολή για πρώτη φορά στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ Of Fathers and Sons του Σύρου σκηνοθέτη Talal Derki, που ήταν φέτος υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ταινία είχε κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2018. Με αφορμή το φιλμ, το οποίο παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας τζιχαντιστών, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καταγράφοντας το αληθινό πρόσωπο του πόλεμου», με τη συμμετοχή του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, ενώ επίσης θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Talal Derki. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Μεγγρέλης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
  • Το 5ο αφιέρωμα «Με τα μάτια ανοιχτά» θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Απριλίου (23.00) με ένα κρασί για να γιορτάσουμε το τέλος μιας ακόμη αθηναϊκής γιορτής προβολών ελληνικών ντοκιμαντέρ.