Αλλαγές με βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας στο Instagram

694

Τους περιορισμούς του στην ανάρτηση βίντεο χαλαρώνει η εφαρμογή Instagram, ιδιοκτησίας του Facebook, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει νεότερους χρήστες από το YouTube, όταν αυτοί αναζητούν κάποιο θέαμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η ανανεωμένη εφαρμογή του Instagram, που θα ονομάζεται IGTV, θα αυξήσει το χρονικό όριο των βίντεο στο Instagram από ένα σε δέκα λεπτά για τους περισσότερους χρήστες. Τα βίντεο αυτά θα προσφέρουν στη μητρική εταιρεία του Instagram, τη Facebook, τη δυνατότητα να εντάξει διαφημιστικά βίντεο.

Το Instagram, που έχει κλείσει ήδη οκτώ χρόνια ζωής, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις «ρίζες» του, επιλέγοντας να επεκταθεί στα βίντεο. Η πρωτοβουλία αυτή σημειώνεται τη στιγμή που το Facebook επιδιώκει να προσελκύσει νέους χρήστες μικρότερων ηλικιών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις του μεγάλου σκανδάλου γύρω από την ελλιπή προστασία των προσωπικών δεδομένων χρηστών της εφαρμογής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Instagram, Κέβιν Σίστρομ, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι ελπίζει η νέα εφαρμογή βίντεο IGTV να αποτελέσει επίκεντρο δημιουργικότητας για άγνωστους, αλλά ταλαντούχους χρήστες, οι οποίοι θα αναδειχθούν χάρη στο χιούμορ και στις σκηνοθετικές ικανότητές τους.

Η νέα εφαρμογή IGTV φιλοδοξεί να μιμηθεί την επιτυχία του YouTube, το οποίο έχει αναδειχθεί στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βίντεο μετά την εξαγορά του από την Google πριν από δώδεκα χρόνια, έναντι 1,76 δισ. δολ. Το YouTube διαθέτει σήμερα 1,8 δισ. χρήστες. Το Instagram, το οποίο εξαγοράστηκε από το Facebook πριν από έξι χρόνια, έναντι 1 δισ. δολ., διαθέτει σήμερα ένα δισεκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο, από 800 εκατομμύρια πριν από εννέα μήνες.

Πτώση Facebook

Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι 72% των παιδιών ηλικίας 13 με 17 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν Instagram, με το YouTube να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των χρηστών με ποσοστό 85%. Μόλις 51% των παιδιών ηλικίας 13-17 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν σήμερα Facebook, από 71% την περίοδο 2014-15, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Pew.