Αλλαγές στην πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

899

Περισσότερες δόσεις για την πληρωμή των φόρων, όπως του εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα  Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός εξόφλησης των φόρων καθώς πρόσφατα δήλωσε ότι εξετάζονται «όλες οι περιπτώσεις ώστε κάποιοι φόροι να πληρώνονται σε περισσότερες δόσεις».

Το σχέδιο, που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφορά σε πρώτη φάση στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε έως τέσσερις διμηνιαίες δόσεις από τρεις που ισχύει σήμερα ή ενδεχομένως και σε έως 8 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η πρεμιέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο taxisnet είναι να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Έτσι όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τους έως τις 30 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο που θα δείχνει το εκκαθαριστικό σημείωμα είτε σε 4 διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου ή σε 8 μηνιαίες δόσεις στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος με τον μήνα.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να εισπράττεται κάθε μήνα προκαταβολικά από την αρχή του έτους. Το καλοκαίρι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση που συζητείται είναι οι φορολογικές Αρχές να βεβαιώνουν τον ΕΝΦΙΑ από την αρχή κάθε έτους και με την έκδοση προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να τον πληρώνουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου.

Στα τέλη Αύγουστου, όταν θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου μετά και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα δουν τον τελικό λογαριασμό με τις δόσεις του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα διευκολύνει τους φορολογουμένους καθώς οι πληρωμές των ετήσιων φορολογικών τους υποχρεώσεων δεν θα πέφτουν μαζεμένες στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο αλλά θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το θέμα είναι ότι οι φορολογούμενοι αποκτούν ακόμη πιο στενές επαφές με την Εφορία.