Αλλαγές στην Υγεία: ραντεβού, φάρμακα και νοσοκομεία

862

Ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει προ των πυλών δέκα νομοσχέδια, τα οποία θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και τα οποία, μεταξύ άλλων θα καθορίζουν τον νέο ρόλο για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το «Έθνος της Κυριακής», οι περισσότερες εξ αυτών ήταν έτοιμες ήδη από τότε που η Ν∆ ήταν στην αντιπολίτευση και θα προωθηθούν σταδιακά είτε μεμονωμένες είτε εντασσόμενες σε άλλα νομοσχέδια. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο σύνολο των λειτουργιών των οργανισμών και των φορέων, καθώς και στο ΕΣΥ, αφού σύμφωνα µε το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλες οι δομές θα «σαρωθούν» και θα αλλάξουν τόσο τρόπο λειτουργίαςμ όσο και πρόσωπα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη πριν από τα νέα αυτά μέτρα, θα προηγηθούν οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών µε δωρεάν εξετάσεις για όλους αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών.

Δωρεάν εξετάσεις και… SMS

Το πρώτο «πακέτο» θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του µαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ την ίδια στιγμή θα τεθεί σε εφαρμογή ειδικός μηχανισμός στα νοσοκομεία ώστε να εισάγονται µε διαδικασίες – εξπρές οι καρκινοπαθείς για εξετάσεις και διάγνωση της νόσου.

Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί το σχέδιο ενημέρωσης, ακόμα και µε SMS, σχετικά µε το πότε πρέπει να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις νόσους, ανάλογα µε την ηλιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων.

Αλλαγές στις διοικήσεις 

Προς τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αλλαγή των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ήδη, σύμφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει προσέγγιση µε στελέχη, μεταξύ αυτών και µε πολλούς που έχουν θητεύσει στο σύστημα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειμένου.

Σχεδιάζεται, επίσης, η ανανέωση των διοικητών των νοσοκομείων, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα προσιδιάζει στα πρότυπα των μάνατζερ ιδιωτικών κλινικών.

Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές για την αλλαγή των προσώπων, ενώ θα ακολουθηθεί μια νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι µε την τελευταία προκήρυξη µε την οποία απαιτείτο απλώς ένα πτυχίο είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, δρομολογήθηκε η τακτοποίηση των ηµετέρων.

Η αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων μετατοπίζεται μετά την αλλαγή των διοικητών στις ΥΠΕ.

Ο νέος ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αναλάβει νέο ρόλο, µε βασικό «χαρτί» του τις διαπραγματεύσεις των τιμών των υπηρεσιών.

Στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαπραγμάτευσης της τιμής, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε για ελάχιστα φάρμακα και για καμία υπηρεσία.

Τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προέρχονται από τον οικονομικό χώρο, ώστε να μπορεί να γίνεται διαχείριση των οικονομικών δεδομένων, αφού ο Οργανισμός διαχειρίζεται περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και οι σημερινοί γενικοί διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν ενισχυμένα καθήκοντα, αφού µε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενεργοποιηθούν όλα τα στελέχη της ∆ηµόσιας Διοίκησης.

Νέα πολιτική στα φάρμακα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί µε τα μέτρα που θα ληφθούν να μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate), για τις οποίες πιέζουν, άλλωστε, και οι δανειστές.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόμος του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος προέβλεπε αυξήσεις σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τιμών που είχε ετοιμαστεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, θα αυξανόντουσαν οι τιμές σε 2.450 φάρμακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει μια διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα νέα φάρμακα, αυτά θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ), µέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες. Γι’ αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τομέα των φαρμάκων και να μπορεί να «κουρεύει» τα φάρμακα τα οποία αποδεδειγμένα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Εθνικός Οργανισμός ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα μετατραπεί σε έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε προβλήματα δηµόσιας υγείας.

Όλα τα κονδύλια που θα του διατίθενται θα ελέγχονται πλήρως από την ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί από το Μαξίμου για την αξιολόγηση του έργου ανά τομέα ξεχωριστά.

∆εν αποκλείεται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, να μετατραπεί και πάλι σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για να μπορεί να κινείται µε γρήγορους ρυθμούς.

Πηγή: Έθνος