Αναδρομικά : 20 χιλιάδες αιτήσεις την ημέρα από συνταξιούχους – Πώς θα τα διεκδικήσετε

915
Μπορεί η κυβέρνηση να παγώνει τους συνταξιούχους στέλνοντάς τους μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των αναδρομικών, ωστόσο, στο Μαξίμου επικρατεί πονοκέφαλος για την υπόθεση.

Η δικαίωση δύο συνταξιούχων, οι οποίοι μάλιστα πήραν και λεφτά από τον ΕΦΚΑ δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, αφού τα ποσά καταβλήθηκαν με τη σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η γνωμοδότηση του οποίου αποτελεί πλέον προηγούμενο. Την ίδια ώρα οι προσφυγές των συνταξιούχων λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας την οποία προσπαθεί να ανακόψει η κυβέρνηση με δηλώσεις υπουργών της αποθαρρυντικές για την έκβαση της υπόθεσης και την τύχη των αναδρομικών.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών πριν το 2015 ή μετά το 2016. Και ότι: «Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.

Οι αιτήσεις που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι φτάνουν τις 20 χιλιάδες ημερησίως, κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν, ειδικά από τις στιγμή που βγαίνουν συνεχώς αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων

Σύμφωνα με τα  «Νέα», η παραίτηση του κράτους από το δικαίωμα της έφεσης όπως έγινε με τους δύο συνταξιούχους ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων. Η όλη υπόθεση με τους δύο πρώτους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά έχει ώς εξής: το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το εναγόμενο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ έχει υποχρέωση να καταβάλει σε αυτούς το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία καλούσε τον ασφαλιστικό οργανισμό να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

 Τα  «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήμερα το κείμενο της αναίρεσης που κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών κατά πρωτόδικης απόφασης για την επιστροφή κομμένων δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους στην οποία μάλιστα υιοθετούνται οι περικοπές που έγιναν το 2012.

Μέχρι στιγμής, τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχουν δικαιώσει έναν συνταξιούχο του Δημοσίου από την Αθήνα, αλλά και έξι εν ενεργεία εργαζόμενους από τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου για το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Το αίτημά τους αφορούσε στην αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους.

Οι συνταξιούχοι μπορούν βάσει του νόμου να διεκδικούν έως 5ετία. Στην κατάθεση της αγωγής οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξέρουν τι διεκδικούν και αυτό θα πρέπει να το δουν με τους δικηγόρους τους. Στα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2013 και μετά αναγράφονται όλα αυτά.

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά!

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια

Αυτά είναι τα αναδρομικά που διεκδικούνται είναι:

1 Η μείωση επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051

2 Η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ το μήνα με το νόμο 4051

3 Η μείωση επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% ως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% από από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω

4 Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από κύριες συντάξεις που ήταν στα 800 ευρώ το χρόνο ή στο διπλάσιο της σύνταξης για ποσά κάτω των 800 ευρώ

5 Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από τις επικουρικές συντάξεις που ήταν δυο επικουρικές επιπλέον το χρόνο (13η και 14η επικουρική).