Ανασφαλείς, χωρίς αύξηση αμοιβών και επαγγελματικό μέλλον οι νέοι

807

Το 70% των νέων εργαζομένων ηλικίας από 25 έως 44 ετών και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολουμένους δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, την επαγγελματική τους προοπτική και την εξέλιξη των αμοιβών τους κατά τους επόμενους μήνες, όπως καταγράφεται σε έρευνα κοινής γνώμης, αποκλειστικά σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας.

Αναλυτικά, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας εγκαινιάζει μια νέα παρέμβαση για την αποτύπωση, συσχέτιση και αξιολόγηση του εργασιακού πλαισίου και περιβάλλοντος, με στόχο τη διεξοδική διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης, των μεσοπρόθεσμων τάσεων και των μελλοντικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, και έγινε σε δείγμα 1.500 ατόμων πανελλαδικά από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 2018, το 70% των νέων εργαζομένων (25 έως 44 ετών) και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολουμένους δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες, αναδεικνύοντας την παγίωση μιας γενικευμένης θεώρησης μηδενικών προσδοκιών που διαχέεται σε κάθε πτυχή του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι, τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, φαινόμενα φυγής – μετανάστευσης (brain drain).

Ταυτόχρονα, το 66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διατηρεί δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών του το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι άνδρες σε ποσοστό 70% δηλώνουν απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη των αμοιβών τους το επόμενο 6μηνο, έναντι 59% των γυναικών, με το ποσοστό των απαισιόδοξων να εκτινάσσεται στο 78% στην περίπτωση των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας (ανεξάρτητα από το φύλο).

Ενδεικτικό του τεράστιου, σε ένταση και έκταση, ζητήματος της εργασιακής ανασφάλειας είναι πως μόνο σε ποσοστό 55% εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της δουλειάς τους στους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της «σιγουριάς» να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολουμένους.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου.

Μια τέτοια παρέμβαση αφορά, για παράδειγμα, και το θέμα του κατώτατου μισθού. Με επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας και επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καταγράφει τη ριζική διαφωνία τόσο επί της αρχής όσο και επί της διαδικασίας με τους μνημονιακούς νόμους που θεσμοθέτησαν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ζητεί την άμεση κατάργησή τους και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του κατώτατου μισθού erga omnes στους κοινωνικούς εταίρους, όπως και την άμεση κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.