Ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στα Χανιά – Δωρεάν είσοδος

761

Έπειτα από 17 αιώνες θεατρικής σιωπής,«ζωντανεύει» το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στα Χανιά.

Ανασκαμμένο και αναστηλωμένο το μοναδικό αυτό μνημείο της Κρήτης θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 στις 20:30 ραψωδία από την Οδύσσεια του Ομήρου, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση των ηθοποιών Σοφίας Χιλλ και Αντώνη Μυριαγκού, με τη συνοδεία μουσικής από τη λύρα του Γιώργου Καλούδη και το κανονάκι της Ρουθ Χιλλ.

Την εκδήλωση οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων-Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ).

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, «στη ραψωδία, αντιπροσωπευτική της αντίληψης περί ατομικής ευθύνης που διέπει την Οδύσσεια, παρακολουθούμε τους ήρωες να συντρίβονται, όχι από την ανεξέλεγκτη και τυφλή τιμωρητική διάθεση των θεών αλλά από τη δική τους ανυπακοή και την υπέρβαση των ορίων – γεγονός που συνιστά πρόκληση του κλασικού ηθικού σχήματος “Ύβρις – Τίσις – Νέμεσις”, το οποίο χαρακτηρίζει την κοσμοαντίληψη των αρχαίων Ελλήνων».

Η είσοδος στην παράσταση θα είναι δωρεάν και θα γίνεται μόνο με ατομικά δελτία που θα διατίθενται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Η ώρα προσέλευσης στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης ορίστηκε από τις 19:45 τέως 20:15.

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας βρίσκεται στην ομώνυμη αρχαία πόλη της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε κατά τα γεωμετρικά χρόνια και βρίσκεται έξω από τα Χανιά, στο ύψωμα Παλιόκαστρο.Στην αρχαία πόλη της Απτέρας ανυψώθηκαν αρκετά σημαντικά δημόσια κτίρια και μνημεία, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχαίο θέατρο.

Η οικοδόμησή του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη χρονολογείται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η δεύτερη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σε τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος διακρίνεται μετασκευή, η οποία έγινε μετά την ολοκλήρωση του μνημείου.
Με το πέρασμα των αιώνων το θέατρο εγκαταλείφθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε με χώμα.