Από το 4ο Νηπιαγωγείο Πειραιά …στο Harvard!

6782

Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου

Ένα όμορφο ταξίδι έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια για τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά, με “ξεναγό” τον βραβευμένο Paul Salopek, με δύο βραβεία Pulitzer, ανθρωπολόγο-δημοσιογράφο και βασικό συνεργάτη του National Geographic.

Το ερευνητικό κέντρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Project Zero, μαζί με τον Paul Salopek και τα παιδιά, γυρίζουν σε όλο τον πλανήτη παρέα με εκατοντάδες παιδιά απ’ όλο τον κόσμο, έχοντας δημιουργήσει ένα ψηφιακό ταξίδι γνώσεων βασισμένο στο μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιεί ο κ. Salopek, με στόχο να ανιχνεύσει την παγκόσμια μετανάστευση των προγόνων μας.

Δάσκαλοι και μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Out of Eden Learn», ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα που ξεκινούν από τις μαγευτικές περιπέτειες του Paul Salopek και στη συνέχεια παρουσιάζουν τις δικές τους εργασίες πάνω σ’ αυτές.

Οι παλιές ιστορίες που κρύβονται στις συνοικίες των Καμινίων του Πειραιά, αλλά και η συνταγή του ελληνικού χαλβάθα ταξιδέψουν -με τη βοήθεια φυσικά της τεχνολογίας-, σε σχολεία της Αμερικής, της Ισπανίας και της Βραζιλίας, με τα παιδιά να συζητούν τις παρατηρήσεις τους και τις απορίες τους. Να σημειωθεί πως η αλληλεπίδραση των σχολείων τους έχει δημιουργήσει την αίσθηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι μαθητές και οι γονείς τους, μαθαίνουν να παρατηρούν -πάνω σε συγκεκριμένη μεθοδολογία- τη γειτονιά στην οποία μεγαλώνουν, τον κόσμο γύρω τους -να ανακαλύπτουν την κρυμμένη ομορφιά της πόλης-, αλλά και να επικοινωνούν με το περιβάλλον.

Στη συνέχεια τα παιδιά μοιράζονται τις ιδέες τους, γίνονται “ένα” με όλα τα υπόλοιπα παιδιά των σχολείων και αξιοποιούν την τεχνολογία και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα ως εφαλτήριο για μια νοηματοδοτημένη μάθηση, που θα τους καταστήσει παγκόσμιους πολίτες. Οι μαθητές από την Ελλάδα βλέπουν τις συνήθειες, τα σχολεία και τις γειτονιές των υπόλοιπων συμμαθητών τους από τον πλανήτη, προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard επισκέφτηκαν την Ελλάδα προκειμένου να παρατηρήσουν πώς προχωράει το ψηφιακό ταξίδι αλλά και να συγχαρούν τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο «Out of Eden Learn» και συγκεκριμένα τη νηπιαγωγό του σχολείου Κυριακή Μέλλιου, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι ο «ιθύνων νους» που έφερε το Harvard στα Καμίνια.

Μετά τη δυναμική αρχή που έκανε ο Πειραιάς, πλέον συμμετέχουν στο πρόγραμμα πάνω από 15 σχολεία της Ελλάδας. Είναι εντυπωσιακό να παρατηρείς τη δυναμική που έχει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην προώθηση αξιών στα παιδιά, ξεπερνώντας προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η γλώσσα.

Αυτή τη στιγμή το 1/3 των παιδιών στο 4ο Νηπιαγωγείο δεν είναι από την Ελλάδα, δε μιλούν καν Ελληνικά! Η δύναμη της εικόνας όμως ξεπερνά αυτά τα προβλήματα…

Κατά την επίσκεψή τους, κινηματογράφησαν στιγμές από την υλοποίηση του προγράμματος στο 4ο νηπιαγωγείο Πειραιά. Το βίντεο που δημιουργήθηκε, αποτελεί το «Πορτρέτο εκπαιδευτικής πρακτικής» που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το έργο της κοινότητας «Out of Eden learn» για την τρέχουσα σχολική χρονιά.