Art Athina: ‘Aνοιξε τις διαδικτυακές πύλες της με την στήριξη του ελληνικού κοινού

416

Η φετινή διοργάνωση μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο λόγω κορωνοϊού
Δυναμικά άνοιξε τις διαδικτυακές της πύλες η Art Athina μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual υποσχόμενη μια διαφορετική εμπειρία στο φιλότεχνο κοινό. H μεταφορά της φετινής διοργάνωσης στο διαδίκτυο κρίθηκε ως μια αναγκαία προσαρμογή που επιτάσσει η νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού.

Στην διαδικτυακή πρεμιέρα της αθηναϊκής φουάρ, που είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το έξυπνο τηλέφωνό τους, δωρεάν, 59 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση – με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ- επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της η Αrt Athina Virtual υποδέχτηκε επισκέπτες από την Ελλάδα κατά 70%. Την πεντάδα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης στην πλατφόρμα συνθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι καταγράφηκαν επισκέπτες από τις Φιλιππίνες, τη Νότιο Κορέα, το Μεξικό, το Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία.

Από την Αrt Athina Virtual δεν λείπουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισιώναν την Art Athina και έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί όπως είναι τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Το πρόγραμμα των ομιλιών της Αrt Athina Virtual, τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επιμελείται η επιμελήτρια και θεωρητικός Μαρίνα Φωκίδη, η οποία και συντονίζει τις συζητήσεις με κεντρικό θεματικό άξονα «Και τώρα που η συλλογικότητα μας δοκιμάζεται περισσότερο από όσο ποτέ πως προχωράμε».

Παράλληλα στην πλατφόρμα συνεχίζεται κανονικά η παρουσίαση των ψηφιακών περιπτέρων των 59 γκαλερί που συμμετέχουν, του προγράμματος περφόρμανς που επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη, των video που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου, όπως και των ανεξάρτητων χώρων τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο της Αrt Athina Virtual διοργανώνεται η Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης που θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Talks

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 7 μ.μ.

Συζήτηση Καλλιτεχνών

Ειρήνη Ευσταθίου, Μαρία Παπαδημητριου, Πάνος Χαραλάμπους

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 7 μ.μ. (στα αγγλικά)

Συζήτηση Διευθυντών Ευρωπαϊκών Μουσείων, Δικτύων Μουσείων και Επιμελητών

Zdenka Badonivac, επιμελήτρια και συγγραφέας. Από το 1993 ως σήμερα διευθύντρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Λιουμπλιάνα, και σε όλους τους οργανισμούς που επτοπεύονται από αυτό, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης L International

Manuel – Borja Villlel, διευθυντής του Μουσείου Reina Sofia

Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός και κριτικός της τέχνης Έχει υπηρετήσει ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 7 μ.μ. (στα αγγλικά)

Συζήτηση Συλλεκτών

Χάρης και Λανα Δαυίδ ( Harry David Art Collection, https://harrydavidartcollection.org/)

Σάντρα Μαρινοπούλου
Πρόεδρος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
https://cycladic.gr/en

Στο πρόγραμμα των Τalks περιλαμβάνεται και μία άλλη σειρά συζητήσεων που διοργανώνει η Art Athina εκτός του προαναφερθέντος επιμελητικού πλαισίου η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 7 μ.μ.

Με τα φώτα στραμμένα στο ψηφιακό περιβάλλον: Daata X Art Athina Virtual

David Gryn, Ιδρυτής Daata Editions
Εύα Παπαμαργαρίτη, Καλλιτέχνης
Συντονίστρια: Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Art Athina

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 7 μ.μ.

Συλλέγοντας εν μέσω αλλαγών (στα αγγλικά)

Αλίκη Μαρκάντια Λαμπροπούλου, Υπεύθυνη Διεθνούς Ανάπτυξης Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αλέξ Πεταλάς, Συλλέκτης και Ιδρυτής The Perimeter, Λονδίνο
Φίλιππος Α. Τσαγκρίδης – Παναγόπουλος, Συλλέκτης

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 4 μ.μ.

Ετήσια Ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina

Νίκος Τρανός, Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Art Athina
Μένη Στρογγύλη, Εκπρόσωπος Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
Ελευθερία Τσέλιου, Διευθύντρια Eleftheria Tseliou Gallery
Aντωνάκης, Καλλιτέχνης
Φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ.
Συντονισμός: Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

Πηγή: prwtothema