Ασφάλιση Κυβερνοχώρου-Cyber Insurance

1503

Γράφει ο Στέφανος Σκούρτης

Με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο να αυξάνονται στην συχνότητα και την πολυπλοκότητα,πολλοί οργανισμοί και επαγγελματίες στρέφονται στην ασφάλιση Κυβερνοχώρου(Cyber Insurance)  ως αναπόσπαστο μέρος των λύσεων διαχείρισης των κινδύνων τους.Παραθέτω τις πιο συχνές  ερωτήσεις που δέχομαι για την ασφάλιση του κυβερνοχώρου:

Ερώτηση 1: Ποιες ευθύνες έχουν πλέον οι εταιρείες σύμφωνα με το νέο κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων;

-Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων,οι εταιρείες που δε θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους κινδυνεύουν με διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων που φθάνουν μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ ή εώς 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρίας.

Ερώτηση 2: Ποια θεωρούνται προσωπικά δεδομένα;

-Προσωπικά δεδομένα θεωρούνται τα στοιχεία που μπορούν να σε ταυτοποιήσουν ως πρόσωπο( αριθμός τηλεφώνου,διεύθυνση,e-mail κλπ)

Ερώτηση 3: Με ποιο τρόπο μπορούν να προστατευτούν οι εταιρείες;

-Οι εταιρείες για να προστατευτούν από τις κυβερνοεπιθέσεις και από τις απαιτήσεις που μπορεί να εγερθούν εναντίον τους,μπορούν να καλυφθούν από την ασφάλεια Κυβερνοχώρου( Cyber Insurance).

Ερώτηση 4: Τι καλύπτει η Ασφάλιση Κυβερνοχώρου;

Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων οι οποίοι υπέστησαν ζημιά λόγω απώλειας των προσωπικών τους δεδομένων από την εταιρεία στην οποία τα είχαν δώσει.

Διακοπή Εργασιών-Κάλυψη για απώλεια εσόδων λόγω διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας από περιστατικά παραβίασης συστημάτων και απώλειας εμπιστευτικών πληροφοριών.

Κυβερνοεκβιασμός-Κάλυψη για διαχείρηση περιστατικών εκβιασμού από απειλές που μπορεί να βλάψουν ένα δίκτυο ή να οδηγήσουν σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ερώτηση 5: Ποιες εταιρείες πρέπει να έχουν Ασφάλιση Κυβερνοχώρου;

-Τηλεπικοινωνίες-Internet Services Providers

-Τράπεζες,Χρηματιστηριακές,Ασφαλιστικές

-Πάροχοι ενέργειας

-Μεταφορικές Εταιρείες

-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

-Αλυσίδες Λιανικής Πώλησης(Retailers)

-Δικηγορικές Εταιρείες

-Συμβουλευτικές Εταιρείες

-Εταιρείες που διενεργούν συναλλαγές με Πιστωτικές,Χρεωστικές,κάρτες επιβράβευσης Πιστότητας(Loyalty Cards).

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τον κίνδυνο παραβίασης των προσωπικών  δεδομένων που διατρέχει κάθε εταιρεία,το Cyber Insurance αποτελεί την ιδανική λύση.

www.frontco.gr