Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης
Διένυσα τις λίγες δεκάδες μέτρα που χωρίζουν την οικία μου από το ξενοδοχείο Saint George Lycabettus για να παραστώ στην εκδήλωση Sympossio Greek Gourmet Touring. Για να πω την πάσα αλήθεια, αναγιγνώσκοντας την πρόσκληση δεν πολυκατάλαβα περί τίνος επρόκειτο, ύστερα όμως από 1-2 τηλεφωνήματα έμαθα ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδος ως έναν ξεχωριστό γαστρονομικό προορισμό.
Ο ιδιώτης έχει ένα όνομα, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, και η ιδιότης του είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts. Η Aldemar είναι ένας αμιγώς ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με μονάδες στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Ολυμπία, και 1.800 εργαζομένους. Ο ιδρυτής της δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος μαζί με την Ολλανδέζα σύζυγό του, δημιούργησαν το πρώτο διεθνών προδιαγραφών κέντρο θαλασσοθεραπείας στη Χερσόνησο της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια επένδυσαν και στα συνεδριακά κέντρα. Πατέρας και γιος ασχολήθηκαν με τον συνδικαλισμό, μεταξύ άλλων στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), αλλά και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), ενώ δεν είναι άνευ σημασίας η πληροφορία ότι ο θείος του Αλέξανδρου ήτο ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Η παράθεσις των ανωτέρω βιογραφικών στοιχείων κρίνεται απαραίτητος για να αντιληφθούμε το πώς φθάσαμε έως το Grand Balcon. Παρακολουθώ την Κατερίνα Γκαγκάκη να παρουσιάζει τη βραδιά, επιβλέπω την παρέλαση των ομιλητών –η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απουσίαζε–, επεξεργάζομαι το περιεχόμενο της τσάντας με τα έντυπα και τα προϊόντα, απολαμβάνω τα τοπικά εδέσματα, και κρατώ μία λεπτομέρεια, υψηλού συμβολισμού και savoir vivre: τον εμπνευστή του 9ου Sympossio Greek Gourmet Touring να περιέρχεται ένα ένα τα τραπέζια και να ευχαριστεί έναν έναν τους συντελεστές της εκδηλώσεως, ακόμα και την κοπέλα που έκανε την επιμέλεια των κειμένων. «Η Ελλάδα δεν έχει πεθάνει, αλλά ζει μέσα από μικρές δράσεις», είχε δηλώσει σε ένα προηγούμενο συμπόσιο, εν μέσω της κρίσεως. Με προγραμματισμένες επισκέψεις σε 30 πόλεις, σε 15 χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2018, η Ελλάδα, ας μου επιτραπεί η εύκολη παράφραση του λόγου του, ξαναζεί.
Υ.Γ. Πέρσι τιμώμενη περιοχή ήταν τα νησιά του Αιγαίου, φέτος η Πελοπόννησος και η Αιτωλοακαρνανία. Με την Αιτωλοακαρνανία θα ασχοληθώ σε προσεχές σημείωμα, διότι εκεί, και πιο συγκεκριμένα στο Αγρίνιο, ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας μετέτρεψε μια παλαιά καπναποθήκη σε ένα ξενοδοχείο κόσμημα.