Αυτό είναι το «εκπαιδευτικό θαύμα» της Φινλανδίας…!

2015

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

admin-ajax


Οι Φινλανδοί πρωτοπορούν – έχοντας δημιουργήσει – ένα από τα καλύτερα & πιο προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο! Δεν εφησυχάζονται & κάνουν πάλι τη διαφορά προχωρώντας – σε τομές – καταργώντας τα ξεχωριστά μαθήματα ενώ προτείνουν την αμφίδρομησυμμετοχική εκπαίδευση των παραδειγμάτων & των γεγονότων! Αφήνουν πίσω τους την στείρα απομνημόνευση & το άκαμπτο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας με την απαρέγκλιτη & τυπολατρική αυστηρότητα , η οποία “στραγκαλίζει” τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.


 

finland4

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σχολείο χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, όπου τα παιδιά φτάνουν στις 8 το πρωί, βγάζουν τα παπούτσια τους και μπαίνουν σε μία τάξη όπου θα βρουν τον διαδραστικό τους πίνακα και τον προτζέκτορα; Τα μαθήματα διαρκούν 45 λεπτά & οι μαθητές μαθαίνουν μέσω βίντεο, συλλογικών δράσεων & υψηλού επιπέδου διδασκαλίας από έναν εκπαιδευτικό, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου. Φανταστείτε τα παιδιά να έχουν όλο το απόγευμα ελεύθερο, αφού το σχολείο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες & δεν επιβαρύνει το παιδί με εργασίες. Φανταστείτε, απλώς το σχολείο της γειτονιάς σας να προσομοιάζει με το καλύτερο ιδιωτικό της χώρας…

  • Για παράδειγμα…

    ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα μάθημα που συνδυάζει γνώσεις: Ιστορίας, Γεωγραφίας και Μαθηματικών. Αλλά αν κάποιος μαθητής έχει έφεση στα γλωσσικά μαθήματα και τα συνδυάσει  με τα Οικονομικά & την Επικοινωνία θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει το μάθημα: «Δουλεύοντας σε μία καφετέρια».


Το σύστημα αυτό θα αφορά σε μαθητές Λυκείου & η γενική ιδέα είναι να αποκτούν «σφαιρικές» γνώσεις, με στόχο την ολόπλευρη παιδεία και με έμφαση στους τομείς & τα πεδία που τους ενδιαφέρουν πραγματικά!

school4df

Η Φινλανδία φιγουράρει πάντα στις πρώτες θέσεις διεθνών κατατάξεων, σε σχέση με το επίπεδο των εκπαιδευτικών παροχών που προσφέρει. Ένα από τα χαρακτηριστικά για το οποίο οι Φινλανδοί είναι πολύ υπερήφανοι, είναι ότι δεν υπάρχουν ποιοτικές αποκλίσεις & ανισότητες μεταξύ των σχολείων. Το σχολείο της γειτονιάς συναγωνίζεται επάξια ακόμα και το πλέον ακριβό ιδιωτικό σχολείο!

filandia-1

Η πρόταση επαναπροδιορίζει τον τρόπο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αφού πλέον θα πρέπει να λειτουργούν σε  μικρές συνεργατικές ομάδες, χωρίς θρανία, σπόγγους &  μαυροπίνακες… με στόχο να αποκομίσουν γνώση μέσα από... ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων.

218752-school_finland_dctvgr_r1 vvvΤο νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογεί το 2020 με τη φιλοσοφία του: «Μαθαίνουμε, δεν εξεταζόμαστε».