ΑΥΡΑ

1268

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Όταν ο Ρεούφ Πασάς αποφασίζει το 1870, μετά την καταστολή μίας ακόμη Κρητικής επαναστάσεως, να δημιουργήσει έναν Κήπο, ακολουθούσε τα βήματα μίας ευρωπαϊκής παραδόσεως που επιβάλλει μεγάλους κήπους στις μεγάλες πόλεις. Το παράδειγμα του βασιλικού κήπου των Αθηνών, νυν Εθνικού, που ενεπνεύσθη η βασίλισσα Αμαλία, είναι χαρακτηριστικό. Τα Χανιά εκείνη την εποχή είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης, με έντονο κοσμοπολίτικο στοιχείο και τις Μεγάλες Δυνάμεις να εποφθαλμιούν την γεωστρατηγική θέση του νησιού.

Τα χρόνια που ακολουθούν έως την Ένωση με την Ελλάδα, η ανάπτυξις της πόλεως είναι καλπάζουσα. Επαύλεις και μέγαρα ευρωπαϊκού τύπου κτίζονται εκτός των τειχών, αφού εντός δεν υπάρχει χώρος. Μία από τις προνομιούχες συνοικίες είναι αυτή του Κήπου. Εκεί, και πιο συγκεκριμένα επί της σημερινής οδού Τζανακάκη, πρώην Περιπάτου, εγείρεται στις αρχές του 20ου αιώνος η οικία  Παΐζη. Το 1997 η οικογένεια Χανιωτάκη την μετατρέπει σε ξενοδοχείο, διατηρώντας την πρόσοψή του, αλλά και αρκετά αρχιτεκτονικά art deco στοιχεία. Η πρώτη του ονομασία είναι «Μινώα», και από το 2013 «Αύρα», για να υπάρχει συνάφεια με τα αδελφάκια του, το «Αύρα Imperial Hotel» και τα «Αύρα Appartments» στο Κολυμβάρι και στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι.

Εάν οι ιδιοκτήτες του, όταν το εβάπτιζαν, είχαν στον νου τους την αύρα που αποπνέει το διατηρητέο κτίριο με θέα τον Κήπο, τότε έπεφταν διάνα. Επειδή  όμως πλέον ζούμε στο 21ο αιώνα και εκτός από την ιστορία μας ενδιαφέρουν και άλλες ξενοδοχειακής υφής λεπτομέρειες, ας μου επιτραπεί να μοιρασθώ τις εντυπώσεις μου από την πρώτη διαμονή μου εκεί. Κατ’ αρχάς, η δεύτερη γενιά Χανιωτάκη, η Αθηνά, είναι η πριγκίπισσα Τατιάνα του Λιχτενστάιν πριν νυμφευθεί. Κατά δεύτερον, επειδή η οικογένεια δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, η ανακαίνισις είναι presque parfaite, με έμφαση στην αστική κομψότητα. Κατά τρίτον, το προσωπικό διακρίνεται από μία αψηλάφητη φιλικότητα και εξυπηρετικότητα. Κατά τέταρτον, βγαίνοντας στο μπαλκόνι και αντικρίζοντας τον Κήπο του Ρεούφ Πασά, αναπολώ μία εποχή που δεν έζησα μεν, αλλά που η αύρα του μέρους επιτρέπει στην φαντασία μου να ταξιδέψει έως αυτήν δε.

 

AVRA CITY HOTEL

Τζανακάκη 23, Χανιά, Κρήτη

Τηλ. 2821 027970