Αξιώτισσα

2316

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Στο τηλέφωνο, η ευγενική φωνή δίνει την ίδια πανομοιότυπη απάντηση: «Δυστυχώς, δεν έχουμε τραπέζι». Για τους μη προνοητικούς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι βάσανος. Το γιατί δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Η «Αξιώτισσα» είναι ο εκ των ων ουκ άνευ γαστρονομικός προορισμός της Νάξου. Η ιστορία της είναι η ιστορία ενός ανήσυχου νέου, του Γιάννη Βάσιλα, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών ξενιτεύθηκε από το νησί του. Στην αρχή πήγε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου διακόνισε την μαγειρική δίπλα σε πεπειραμένους σεφ. Επιστρέφοντας στον γενέθλιο τόπο απεφάσισε με την σύζυγό του Σοφία να ανοίξουν ένα εστιατόριο στο 18ο χιλιόμετρο  της επαρχιακής οδού Νάξου-Αλυκού, στην θέση ενός οικογενειακού κτήματος.

Εκεί, σε μία όαση πρασίνου, με τα πλούσια σε φύλλωμα δέντρα να προσφέρουν την απαραίτητη δροσιά, προτείνουν από το 2000 μία ευφάνταστη κουζίνα που βασίζεται σε τοπικά προϊόντα. Η Νάξος άλλωστε, είναι φημισμένη όχι μόνον για τις πατάτες, αλλά και για την κτηνοτροφία της. Η «Αξιώτισσα» δε, έχει ένα επιπλέον προσόν: τα περισσότερα λαχανικά προέρχονται από το οικογενειακό μποστάνι. Η πλούσια κάρτα ποικίλλει selon arrivage, όπως λένε οι Γάλλοι, αναλόγως των αφίξεων. Εκτός από τα σταθερά πιάτα, όπως ο ντάκος με την ντόπια ξινομυζήθρα, οι ψητές μελιτζάνες με αμύγδαλο και κεφαλοτύρι ή το κατσικάκι στην λαδορίγανη, το απειραθίτικο ρόστο, και τα μπιφτέκια ή τα κρέατα σούβλας, το εστιατόριο συνεργάζεται και με ντόπιους ψαράδες και προτείνει από λούτσο έως μυλοκόπι και άλλα ψάρια των Κυκλάδων, μαγειρεμένα ψητά ή τηγανητά. Τα επιδόρπια επίσης ποικίλλουν, αναλόγως του κεφιού του σεφ, με την ποιότητα ιδίως στο cheesecake και την καρυδόπιτα που δοκιμάσαμε, να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το γεύμα τους με κρασί, ο Βασίλης παράγει στο υπόγειο του εστιατορίου το δικό του “νέκταρˮ από τοπικές ποικιλίες, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η λίστα με ετικέτες από γειτονικά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Σύρος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ενώ η περίοδος λειτουργίας της «Αξιώτισσας» περιορίζετο τα πρώτα χρόνια στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, φέτος άνοιξε 31 Μαρτίου και πέρσι έκλεισε στις 22 Οκτωβρίου, δίνοντας την βάσιμη ελπίδα στους ταξιδιώτες εκτός σεζόν να βρουν τραπέζι.

 

Αξιώτισσα

Καστράκι Νάξου, τηλ. 22850-75107