Γράφει η Θεοδώρα Χίσκου
Ernest Miller Hemingway, «Ο γέρος και η θάλασσα»
Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954
Ο γέρος και η θάλασσα είναι μια κλασική νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, γραμμένη με αξιοθαύμαστη απλότητα και δύναμη όπου πραγματεύεται την πάλη του ανθρώπου για την επιβίωση. Ο γέρος ψαράς Σαντιάγκο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο ξιφία που έχει δει ποτέ στη ζωή του και θα υποβληθεί στην υπέρτατη δοκιμασία, αφού θα δώσει μία εναγώνια μάχη ολομόναχος στα ανοιχτά της Κούβας. «Ο άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί, αλλά όχι να νικηθεί», μονολογεί ο Σαντιάγκο, ακόμα και όταν φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει. Ένα πολύτιμο μάθημα ζωής για την υπομονή και την επιμονή, για το μεγαλείο του αγώνα, για την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπει την προσπάθεια.
Franz Kafka, «Η Μεταμόρφωση»
Η “Μεταμόρφωση” συμπυκνώνει στις λίγες σελίδες της τα βασικά θέματα της καφκικής θεματολογίας όπως το παράλογο της ζωής, την αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον, την αποσύνδεση του πνεύματος από το σώμα, τα όρια της συμπάθειας και της καλοσύνης, το άγχος του ανθρώπου μπροστά σε μια νέα ακατανόητη εποχή.
Albert Camus, «Η Πτώση»
O Zαν-Mπατίστ Kλαμάνς είναι ένας «ήρωας της εποχής μας»: η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη «σωστή» πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Mέχρι που μια νύχτα ακούει μια άγνωστή του γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Aυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με την «σωστή», ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν.
Joseph Conrad, «Η καρδιά του σκότους»
Ο Τσάρλι Μάρλοου, αφηγητής και ήρωας μαζί, ορίζεται καπετάνιος σε ένα ατμόπλοιο που διασχίζει έναν ποταμό στο Κονγκό. Η εμπορική εταιρεία που εκμεταλλεύεται την περιοχή, ψάχνει για κάθε είδους φυσικό πλούτο που αποσπά από τους κανίβαλους για μερικά κομματάκια σύρμα. Στο ταξίδι για να τον φέρει από το πόστο του πίσω στη βάση θα ανακαλύψει πως πρόκειται για σκοτεινή φιγούρα.
«Συμπόσιο» Πλάτωνας
Με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ο αναγνώστης έρχεται σ’ επαφή με ένα κορυφαίο έργο, διαμέσου του οποίο κληροδοτήθηκε στο σύγχρονο κόσμο η αξεπέραστη Ιδέα του Κάλλους. “Έρωτας είναι η αγάπη για το ωραίο” αποφαίνεται ο Σωκράτης όταν έρχεται η σειρά του να εγκωμιάσει τον Έρωτα. Το “Συμπόσιο” ή “Περί Έρωτος” γράφτηκε περίπου το 385 π.Χ., σε μια περίοδο που η Αθηναϊκή Πολιτεία βρίσκεται σε παρακμή, εξαντλημένη από τους μακροχρόνιους πολέμους. Στο συμπόσιο παρευρίσκονται μεταξύ άλλων και ο Σωκράτης με το μαθητή του Αριστόδημο, ο γνωστός κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, ο γιατρός Ευρυξίμαχος, ο Φαίδρος, ο εραστής του Αγάθωνα Παυσανίας κι ο ατίθασος Αλκιβιάδης. Αφού μαζεύτηκαν, αποφάσισαν να μην πιούν του σκασμού, αλλά να θέσουν ένα θέμα προς συζήτηση και να μιλήσει γι’ αυτό ο καθένας με τη σειρά του. Το θέμα που επελέγη ήταν η ανάπτυξη των περί έρωτος απόψεων των συνδαιτυμόνων. Το «Συμπόσιο» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Niccolò Machiavelli, «Ο Ηγεμόνας»
Σύμφωνα με τον Μακιαβέλι, ο ηγεμόνας συγκεντρώνει την αυθεντία επί παντός και τη βούληση να εφαρμόζει στους άλλους ότι αποφασίζει. Μόνο εκείνος μπορεί με τη στάση του να αφυπνίσει την ηθικότητα στους ανθρώπους. Εκ πείρας γνωρίζει ότι οι άνθρωποι κάνουν το καλό μόνο από ανάγκη και είναι διατεθειμένος να τους αναγκάσει να μεταβάλλουν σταδιακά την κακία σε ανιδιοτέλεια. Ο επιτυχημένος ηγεμόνας καθοδηγείται από την αυστηρά ωφελιμιστική επιλογή των μέσων που είναι κατάλληλα για τους σκοπούς του και μπορεί να χειραγωγεί τους νόμους που διέπουν την πολιτική συμπεριφορά ώστε να διαμορφώνει την πορεία των γεγονότων.