6 Δεκεμβρίου 2022 | 7:20 ΠΜ
Αρχική Life Δείκτης καρδιοπάθειας η φαλάκρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών πριν από τα...

Δείκτης καρδιοπάθειας η φαλάκρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών πριν από τα 40

1064

Η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σχετίζονται με καρδιοπάθεια, διαπιστώνουν τώρα οι επιστήμονες.

Τη μελέτη έκαναν Ινδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Σαχίν Πατίλ του Ινστιτούτου Καρδιολογίας και του Κέντρου Ερευνών στο Αχμενταμπάντ. Στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ινδίας στην Καλκούτα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανακοίνωσαν ότι η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε έναν άνδρα πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 790 άνδρες έως 40 ετών με στεφανιαία νόσο, καθώς και για 1.270 συνομηλίκους υγιείς (για λόγους σύγκρισης). Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι άνδρες με καρδιοπάθεια είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό φαλάκρα (49%) από ό,τι οι υγιείς (27%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γκριζάρει τα μαλλιά τους (50% έναντι 30%).

Η μελέτη εκτιμά ότι η πρόωρη φαλάκρα σχετίζεται με 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ το πρόωρο γκριζάρισμα με 5,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια νόσο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα είναι οι καλύτεροι δείκτες πρόγνωσης της καρδιοπάθειας, περισσότερο και από την παχυσαρκία ενός άνδρα, η οποία σχετίζεται με 4,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας. Σε μικρότερο βαθμό ακολουθούν, ως δείκτες πρόγνωσης, άλλοι παράγοντες όπως ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.ά.