Δεν είναι ανίκητος!

1601

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Στο Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου οι γυναίκες του νησιού ακούν μετά προσοχής τον ογκολόγο Νίκο Τουρούτογλου της Ομάδας Αιγαίου. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Ο καρκίνος του μαστού». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «ΜΑΝΑ» που σκοπό του έχει να ενημερώσει για την συχνή νόσο και ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από την Ράντα Γκαντούρ, μία Λιβανέζα που θα την έλεγες Ελληνίδα. Η πρώτη της ενέργεια ήταν η παραχώρησις μίας οικογενειακής, ευρύχωρης οικίας στο κέντρο της Αθήνας (Ρηγίλλης 10), για την φροντίδα και την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικού καρκίνου. Σημειωτέον, ότι όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Σπίτι του «ΜΑΝΑ» είναι δωρεάν και είναι πολλές. Από την ψυχολογική και φυσικοθεραπευτική υποστήριξη έως την φροντίδα προσώπου και σώματος. Η λέξις «Σπίτι» δεν είναι τυχαία, αφού παραπέμπει περισσότερο σε οικία, παρά σε επαγγελματικό χώρο Υγείας.

Παρακολουθώ τις παρευρισκόμενες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις πληροφορίες που με απλό και κατανοητό τρόπο μεταδίδει ο γιατρός. Το ζήτημα της διατροφής φαίνεται να κινεί το ενδιαφέρον τους, όπως και το θέμα της ασκήσεως. Η ενημέρωσις ολοκληρώνεται με την αναγγελία ότι την επομένη στο ειδικό ιατρείο που θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο, εξειδικευμένος ακτινολόγος θα πραγματοποιήσει υπέρηχο μαστού, ενώ έχει προβλεφθεί και εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο αυτοεξετάσεως μαστού. Η αλήθεια είναι μία, επισημαίνει ο ογκολόγος: ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, είναι πλήρως ιάσιμος, οπότε η πρόληψις θεωρείται η ικανή και αναγκαία συνθήκη.

Είναι γύρω στους 800 οι Φολεγανδρινοί που μένουν μονίμως στο πανέμορφο νησί του Αρχιπελάγους. Παλαιότερα, το καράβι έκανε 20 ώρες από τον Πειραιά, σήμερα με το Seajet φθάνεις σε 4,5 ώρες. Η απομόνωσις όμως από κεντρικές δομές Υγείας, δημιουργεί μία σχετική ανασφάλεια. Ο Παναγιώτης είναι 65 χρονών και πηγαινοέρχεται στην Αθήνα για τον προστάτη του. «Μου είπε ο γιατρός να κάνω εγχείριση, αλλά στοιχίζει 2.500 ευρώ», μου λέει απογοητευμένος. Του συστήνω να δει τον παθολόγο και εκείνος με τη σειρά του τού προτείνει να εγχειρισθεί δωρεάν στο Γ.Ν.Α (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας).

Το Σπίτι του ΜΑΝΑΡηγίλλης 10

Τηλ. 210 7295546, e-mail: [email protected]