Διαμάχη για το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ

842

Εφεση κατέθεσε χθες η Αυστριακή Δημοκρατία  κατά της απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ρίντ στην ‘Ανω Αυστρία, με την οποία οριζόταν σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το ύψος της αποζημίωσης προς την ιδιοκτήτρια του σπιτιού στο οποίο είχε γεννηθεί ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της ‘Ανω Αυστρίας.

Στην ιδιοκτήτρια είχε καταβληθεί από το αυστριακό κράτος το ποσό των 310.000 ευρώ ως αποζημίωση, που είναι αρκετά χαμηλότερο από τα 1,508 εκατομμύρια ευρώ που έχει ορίσει με απόφασή του το Περιφερειακό Δικαστήριο του Ριντ, κάνοντας δεκτή την σχετική προσφυγή της ιδιοκτήτριας και την άποψη πραγματογνώμονα, ότι, ακόμη και εάν δεν ληφθεί υπόψη η «ιστορικότητα» του κτιρίου, η αξία του υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Ακόμη, στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται πως για το κτίριο καταβαλλόταν για πολλά χρόνια από το αυστριακό Δημόσιο ένα σχετικά υψηλό μηνιαίο ενοίκιο και επιπλέον στο κτίριο ανήκουν χώροι υπαίθριοι και κτιριακοί χώροι στάθμευσης, από τους οποίους υπάρχουν αρκετά μεγάλα έσοδα, και πως όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν για το ύψος της αποζημίωσης.

Στην σημερινή έφεση της Αυστριακής Δημοκρατίας ζητείται να εξεταστεί από τα αναθεωρητικά δικαστήρια, κατά πόσο για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης συνυπολογίζονται τα μέτρα που είχαν ληφθεί από μέρους της Αυστριακής Δημοκρατίας πριν από την απαλλοτρίωση – δηλαδή το γεγονός πως αυτή ενοικίαζε επί δεκαετίες το κτίριο — για την αποτροπή της χρήσης του κτιρίου για σκοπούς ναζιστικής δραστηριοποίησης.

Τονίζεται επίσης πως η Αυστριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί στο παρελθόν ως λογικό το ύψος της αξίας του κτιρίου σε 812.000 ευρώ που προτείνονταν στην πραγματογνωμοσύνη, και έχει στο μεταξύ καταβάλει στην ιδιοκτήτρια το επιπλέον ποσό των 502.000 ευρώ, που είναι η διαφορά ανάμεσα στο αρχικά καταβληθέν ποσό αποζημίωσης των 310.000 ευρώ και των 812.000 ευρώ που προσδιόριζε ο πραγματογνώμονας.

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του, της 30ης Ιουνίου 2017, είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς η έως τότε ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλεπόταν στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει την μεταβίβαση στο αυστριακό κράτος από τα μέσα του Ιανουαρίου 2017, του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.

Με τον νόμο τερματιζόταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς την μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα, για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου, ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, μετά την διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Στον προβλεπόμενο διαγωνισμό αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου σκοπεύεται μέσα από αυτή να αλλάζει ριζικά η εικόνα του, ώστε να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Ο σημερινός πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος  Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε – ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους — στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».