Διαταραχές προσωπικότητας για τα παιδιά μητέρων που έχουν βιώσει άγχος στην εγκυμοσύνη

892

α παιδιά των γυναικών που έχουν βιώσει σοβαρό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το BBC.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Psychiatry», έδειξαν ότι ακόμη και το μέτριας έντασης στρες έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού.

H δρ. Τρούντι Σενεβιρατν, η πρόεδρος του «Royal College of Psychiatrists», εξηγεί ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος με πολύ άγχος και οι μαμάδες έχουν ανάγκη από στήριξη.

«Αν και δεν θέλουμε οι γονείς να πιστεύουν ότι βλάπτουν τα παιδιά τους, πράγματι το στρες τα επηρεάζει», δηλώνει η ίδια και προσθέτει ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη βελτίωση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 3.600 έγκυες γυναίκες από το Ελσίνκι της Φιλανδίας οι οποίες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα άγχους τους (αξιοσημείωτο άγχος, κάποιο άγχος, καθόλου άγχος). Στη συνέχεια τα παιδιά τους , που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1975 και 1976, έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης. Οι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν αποκλειστικά την επίδραση του άγχους ελέγχοντας άλλους παράγοντες, όπως το ψυχιατρικό ιστορικό των εγκύων, το κάπνισμα και η κατάθλιψη.

Όταν αυτά τα παιδιά έγιναν 30, διερευνήθηκε η ύπαρξη διάγνωσης για κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Βρέθηκαν 40 διαγνώσεις και όλες ήταν περιπτώσεις σοβαρών διαταραχών, ενώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές είχε κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία.

Διαπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα άγχους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σοβαρό άγχος ήταν 9,53 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτό. Παράλληλα τα παιδιά που βίωσαν μέτρια επίπεδα άγχους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας διαταραχής προσωπικότητας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ