Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Πώς γιορτάζουν τα μουσεία της Αθήνας

751

Με ελεύθερη είσοδο γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, τα μουσεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Φέτος, το θέμα που επιλέχτηκε είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ για αυτή τη χρονιά το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε να τιμήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει φροντίσει να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Σε πολλά μουσεία στην Αθήνα αλλά και στην Αττική, γενικότερα, διοργανώνονται εδώ και μέρες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, ενώ ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις σε μουσεία της πόλης, που απευθύνονται σε κάθε μουσειόφιλο.

Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας και Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων συμμετέχει το Μουσείο ΑΚρόπολης και προσκαλεί τους επισκέπτες του σε ένα πρόγραμμα οικογενειακών δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο και εκτεταμένο ωράριο από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Έτσι, οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν σε έναν ημερήσιο κύκλο νέων παιδικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.

Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων ανοίγοντας τις πόρτες του δωρεάν για το κοινό από τις 10.00-15.00. Επιπλέον, από τις 12.00-13.00 θα διοργανώνει δωρεάν στη μόνιμη έκθεσή του διάρκειας 45’.

Μουσείο Μπενάκη

Εκτός από τις δωρεάν ξεναγήσεις και την ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του σε όλα τα κτήρια, το Μουσείο Μπενάκη ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει εγκαίνια νέων εκθέσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναντήσεις με δημιουργούς. Στα συν και οι ειδικές εκπτώσεις στα Πωλητήρια.

  • Η Αρχαία Αγορά και Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Θεματική περιήγηση στη Βιβλιοθήκη Πανταίνου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ώρες 11.00-12.30, Είσοδος ελεύθερη/Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, με δωρεάν ξενάγηση στις 10.00 για την έκθεση «Το μέλλον του παρελθόντος»
  • Το Εβραικό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 32,θα προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, Ώρα 11.00, Είσοδος ελεύθερη/Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44.
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο, όπου θα διεξαχθεί ξενάγηση στην έκθεση «Υάδες» της Ελεάννας Μαρτίνου από την επιμελήτρια της έκθεσης Νίκη Παπασπύρου, Ώρες 18.00-20.00, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμους Ηλιούπολης, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Η τέχνη στην Αντίσταση», οπτικοακουστικό υλικό και έργα που φιλοτεχνήθηκαν στα χρόνια της Αντίστασης (ποίηση, ζωγραφική, θέατρο, πεζογραφία, κ.ά.). Η Πινακοθήκη «Θεμιστοκλή Καρφάκη» θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες, Ώρα 10.00