Υπηρεσία ειδοποίησης για επερχόμενο καύσωνα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

1263

Το διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Ροκφελερ θα συνεργασθεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την υπηρεσία EXTREMA.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρων ειδοποιήσεων και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και κινητών τηλεφώνων. Μετά την πιλοτική δοκιμή του στο Δήμο της Αθήνας, το σύστημα θα αξιοποιηθεί πλέον σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία στέλνει προσωποποιημένες προειδοποιήσεις για επερχόμενο καύσωνα τόσο στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών μέσω ειδικής εφαρμογής, όσο και στις αρχές της τοπικές αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτές έγκαιρα να φροντίσουν να διαθέσουν κλιματιζόμενους χώρους σε όσους τους έχουν ανάγκη.

Η υπηρεσία EXTREMA θα είναι πλέον διαθέσιμη στις πόλεις-μέλη του διεθνούς δικτύου.Με αυτή τη συνεργασία, το ΕΑΑ έρχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους εταίρους του δικτύου, που βοηθάνε τις πόλεις του πλανήτη να γίνουν πιο ανθεκτικές. Η γκάμα των εταίρων είναι ευρεία, περιλαμβάνοντας δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα κ.α. Μεταξύ άλλων, «χείρα βοηθείας» στο δίκτυο των πόλεων προσφέρουν η Microsoft, η MasterCard, η Swiss Re, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.

 

Πηγή: ΑΠΕ