Έγινε η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3. Η στιγμή της εκτόξευσης (βίντεο)

1461

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στις 00:15 συγκεκριμένα ο εκτοξευτήρας ARIANE 5, έχοντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, εκτόξευσε από το διαστημοδρόμιο Γκουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο HELLAS SAT 3 της HELLAS SAT, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά με σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο HELLAS SAT 2. Ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για εκτόξευση ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, όμως το αυστηρό πρωτόκολλο και οι έλεγχοι δημιούργησαν κάποια μικρή καθυστέρηση.

Εκτός των νέων Τηλεπικοινωνιών, ο δορυφόρος έχει δυνατότητες για αξιοποίηση στον τομέα της Άμυνας, αλλά και στην πρόληψη καιρικών φαινομένων. To video της εκτόξευσης:

Στην εκτόξευση παρευρίσκονται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς μαζί με το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών κ. Βασίλη Μαγκλάρα, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου, ο κ. Παππάς, σε αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.

Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας:

1. Εξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα ωφέλη της χώρας.
2. Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της ‘Αμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.
3. Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει.
Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να ‘’φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους” αποκτά ουσία» κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες δουλειάς. Έχει βάρος εκτόξευσης 5,8 τόνους και ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Το μήκος του είναι 7,5 μέτρα. Είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και η εκτόξευσή του θα γίνει με πύραυλο Arianne 5. Θα ξεκινήσει με 3 τόνους καύσιμα που θα του δώσει διάρκεια ζωής για 15-16 χρόνια στο διάστημα.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία. O Hellas Sat 2 θα παροπλιστεί του χρόνου τον Οκτώβριο, οπότε λήγουν και τα καύσιμά του και γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύεται ο Hellas Sat 3, και του χρόνου ο Hellas Sat 4, δορυφόροι που ουσιαστικά θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον 2.