Είδαμε την Καμεράτα σε Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο Μέγαρο Μουσικής

1479

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα η γιορτή των παιδιών!

Και ως μια τέτοια γιορτή, ως είθισται, όσοι έχουν μικρά παιδιά ή βαφτιστήρια, να τα παίρνουν από το χέρι για να γεμίσουν τη ψυχή τους με θαλπωρή, αγάπη, χαρά και όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις. Όταν δε αυτές οι αναμνήσεις περνούν από το κατώφλι της τέχνης, τότε είναι ακόμα πιο σπουδαίες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Εδώ και πολύ καιρό το Μέγαρο Μουσικής, σε συμπαραγωγή με την Lykofos Productions, είχε ανακοινώσει για φέτος μια πολύ ωραία εκδήλωση για παιδιά: Οι Μουσικοί της Καμεράτας θα αφηγούνταν μουσικά δύο χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Η δε παρουσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στη σκηνή θα αναλάμβανε την αφήγηση στον λόγο. Όλο αυτό μαζί θα συνέθετε ένα χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο ταξίδι για μικρούς και μεγάλους τις γιορτινές μέρες του Δεκεμβρίου.

Βρέθηκα με τη βαφτιστήρα μου τη πρώτη μέρα της παράστασης, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αναμενόμενο πως το κτίριο θα ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο, όχι μόνο γιατί η προπώληση των εισιτηρίων είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, αλλά γιατί τα εισιτήρια ήταν -υπέρ του δέοντος- οικονομικά και η χθεσινή μέρα ήταν αργία, οπότε δεν μπορούσε παρά να βλέπει το μάτι σου οικογένειες σε απαρτία, που είχαν κατακλύσει την είσοδο του κτιρίου πριν εισχωρήσουν στην αίθουσα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στην ώρα της, δέκα λεπτά μετά την προβλεπόμενη έναρξη και όλοι οι καλλιτέχνες πήραν τη θέση τους στην ανυπέρβλητη σκηνή της αίθουσας “Χρήστος Λαμπράκης”: Πρώτα οι Μουσικοί της Καμεράτα, έπειτα η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη και στη συνέχεια, ο αφηγητής των παραμυθιών Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Οι υπέροχες μουσικές συνθέσεις της Καμεράτας αφορούσαν δύο παραμύθια: Στο πρώτο μέρος το κλασικό αριστούργημα «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ και το δεύτερο μέρος την «Πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον» του διάσημου βρετανού συνθέτη Herbert Chappel, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτή η παράσταση αποτελεί έμπρακτα τον ομορφότερο τρόπο που μπορείς να «χρησιμοποιήσεις» για να μυήσεις τα παιδιά σου στον μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής. Ο συνδυασμός των ήχων από τους Μουσικούς της Καμεράτα σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα παραμύθια που είναι ήδη γνωστά στα παιδιά, καθιστούν “μιας πρώτης τάξεως γνωριμία” των λιλιπούτειων θεατών με τις νότες αυτού του είδους. Μάλιστα, το αξιόλογο αποτέλεσμα συμπληρώνουν αρμονικά οι ατμοσφαιρικές εικόνες του σουηδού εικαστικού Daniel Egneus και της ελληνίδας σκηνοθέτιδας – animator Έφης Παππά, ενώ στο ξεκίνημα της παράστασης έγινε εύστοχα μια πρώτη σύσταση από τον «παραμυθά» Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη για το πώς θα αναπαρίσταται μουσικά η κάθε φιγούρα του κάθε παραμυθιού.

Οφείλω να πως πως το «πάντρεμα» των παραμυθιών με τη μουσική και την αφήγηση ήταν εξίσου εξαιρετική και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο στο παραμύθι του αρκούδου Πάντινγκτον τα μουσικά σύνολα ήταν περισσότερο θεαματικά …ίσως γιατί ο ίδιος ο αρκούδος κατάφερε να περάσει τις πύλες του Ρόγιαλ Άλμπερτ Χωλ! Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης εξαίσιος στο ρόλο του «παραμυθά», αποτέλεσε τον καλύτερο ενωτικό κρίκο μεταξύ παιδιών και μουσικής και ζωντάνεψε μέσω του λόγου του, με τον πιο εύστοχο τρόπο, τις περιπέτειες των αγαπημένων ηρώων της παιδικής μας ηλικίας.

Όσα όμως και να λέμε, το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι οι ίδιοι οι θεατές… Δεν θα ξεχάσω πόσα παιδάκια είδα κατά τη διάρκεια της παράστασης να κουνούν ανεπαίσθητα τα χεράκια τους στους ρυθμούς της κλασσικής μουσικής, κρατώντας προσηλωμένα το βλέμμα τους στη σκηνή και στις εικόνες που εκτυλλίσονταν πίσω από την ορχήστρα!

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι μαγικά και αν θέλετε να χαρίσετε αυτή την εμπειρία στα παιδιά σας καλύτερα να βιαστείτε, γιατί οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 30 Δεκεμβρίου!