Είδαμε το “Δικός σου” στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

2008

Γράφει η Λένα Βασιλείου

Χαίρομαι όταν μέσα από την τέχνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσα από μια θεατρική παράσταση, δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να δει -όχι μόνο όσα έχει ακούσει ή παρακούσει μιας και το φαινόμενο ”χαλασμένο τηλέφωνο” καλά κρατεί- ή όσα φαντάζεται ή φοβάται, αλλά να μπει κυριολεκτικά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που ανήκει στο ποσοστό του δέκα τις εκατό.

Και ναι, εννοώ τους γκέι, ομοφυλόφιλους ή όπως αλλιώς σου αρέσει να τους αποκαλείς για να τους μειώσεις. Και μιλάω για την υπέροχη παράσταση “Δικός σου” που παίζεται στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Ο Γιώργος Αγγελίδης που έγραψε το κείμενο, αν και το πρώτο του, μας δίνει στοιχεία πολλά υποσχόμενου νέου θεατρικού συγγραφέα. Έξυπνα μας ξετυλίγει μια σύγχρονη ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους άντρες. Δείχνει την μεριά εκείνου που δεν το κρύβει ότι είναι ομοφυλόφιλος, που το έχει πει στο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο το έχει δεχτεί, τον στηρίζει και του φέρεται φυσιολογικά (όπως θα έπρεπε δηλαδή) αλλά και την κολλητή του στρέιτ φιλενάδα που μοιράζονται και λένε τα πάντα μεταξύ τους και το δέσιμο που έχουν (μια κανονική φιλία δηλαδή). Δείχνει όμως και την μεριά εκείνου που ξέρει ότι είναι ομοφυλόφιλος από όσο θυμάται και αυτός τον εαυτό του, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να εκδηλωθεί και να έχει μια σωστά ευτυχισμένη ερωτική ζωή, γιατί το οικογενειακό περιβάλλον τον πιέζει και του δημιουργεί ενοχές. Ντροπαλός, καταπιεσμένος, ψυχολογικά διατηρούσε σχέση με μια γειτόνισσα γιατί τον πίεζε η μητέρα του, αφού σαφώς παίζει το ερώτημα “τι θα πει ο κόσμος” αν μάθαινε την αλήθεια; Η θρησκόληπτη, παλαιών αρχών, μητέρα βέβαια εννοείται πως ξέρει την αλήθεια για τον γιο της και ο φόβος της πως το παιδί της είναι “άρρωστο” μεγαλώνει όταν αρχίζει να τον βλέπει να βγαίνει έξω και να γυρίζει χαρούμενος. Και ναι, η αλήθεια, αντί να χαίρεται που το παιδί της χαμογελά και είναι ευτυχισμένο, φοβάται την ”αρρώστια” του.

Ο Μάνος λοιπόν ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Είναι φωτογράφος, μένει μόνος του και έχει μια κολλητή φιλενάδα. Ο Αδάμ από την άλλη, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Έχει μια δουλειά που μισεί και δεν ακολούθησε το όνειρό του να γίνει τραγουδιστής γιατί δεν το έκρινε σωστό η μητέρα του, ενώ μένει μαζί της και ο ρόλος της είναι να τον βάλει στο σωστό δρόμο. Καλοθελήτρια κουτσομπόλα φέρνει τα δυσάρεστα νέα για τον γιο της, ότι τον είδε με κάποιον άντρα παρέα και όχι με γυναίκα, έρχεται ο τσακωμός, πέφτουν οι μάσκες, φράσεις “δεν είσαι γιος μου εσύ” και φυσικά ο διωγμός από το σπίτι. Ένας Αδάμ που, ναι μεν, ζει πλέον με την Μάνο αλλά που τον τρώει η στεναχώρια για την όλη κατάσταση με την μητέρα του. Η συνέχεια… ανατρεπτική και το τέλος;

Ούτε τη συνέχεια θα σου πω, ούτε το τέλος, γιατί αλήθεια δεν μπορείς να το φανταστείς! Θα σου πω μόνο πως είναι μια παράσταση που θα σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς, μα κυρίως να σκεφτείς. Θα δεις ρεαλιστικές ερμηνείες (ιδίως της μητέρας που φτάνεις σε σημείο να την μισείς ), σκηνοθεσία και σκηνικό που με το “παίξιμο” των φώτων και μουσικής μετατρέπεται από ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη και τα σπίτια των δυο χαρακτήρων, έως τους δρόμους και τη θάλασσα!

Μια παράσταση που ανοίγει την πόρτα στην ζωή μια μειονότητας που δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά ζουν ανάμεσά μας …γιατί απλά είναι κανονικοί άνθρωποι!

“Δικός σου” στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15