Εικαστική συνάντηση Γιώργου Λάππα – Αφροδίτης Λίτη

832

Συνοδοιπόροι στη ζωή, γλύπτες – πλαστουργοί, ακαδημαϊκοί – δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αέναοι μαθητές, ο Γιώργος Λάππας και η Αφροδίτη Λίτη, «συναντώνται» ξανά, περίπου τρία χρόνια μετά την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού του 20ού αιώνα, στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» (στην Παλλήνη) στην έκθεση «Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες Οπτικές», από τις 6/5 και για ένα δεκαήμερο.

«Η συνύπαρξη του Γιώργη και εμού μέσω του γλυπτικού μας έργου σε έναν σχολικό χώρο, μου προξενεί μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, διότι γυρίζοντας πίσω στον χρόνο επαναφέρω στη μνήμη μου ότι στον συγκεκριμένο χώρο εκφράστηκαν οι πρώτες μας ανησυχίες για την τέχνη και ξεκίνησε η διάπλαση της καλλιτεχνικής μας συνείδησης», αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη στο εισαγωγικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης.

Θα παρουσιαστούν έργα των δύο καλλιτεχνών, ένας διάλογος Ανθρωπο-γνωσίας (Λάππας) και Φυσιο-γνωσίας (Λίτη). Οι δύο γλύπτες συγκλίνουν ως προς την αφετηρία, καθώς και οι δύο ορμώνται από τη φύση, αλλά αποκλίνουν ως προς την έκφραση: ο Λάππας επικεντρώνεται στον άνθρωπο, η Λίτη στα έμβια όντα του περιβάλλοντος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την γκαλερί Citronne σε επιμέλεια της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: « Ανθρωπο-γνωσία και Φυσιο-γνωσία συναντώνται στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει το μυστήριο, να υπερβεί το πεπερασμένο των αισθήσεων.”Φύσις κρύπτεσθαι φιλε?”. Η Τέχνη έχει τη δύναμη να την φωτίσει».

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η Αφροδίτη Λίτη θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Η συζήτηση θα μεταδοθεί σε “live streaming” από τον ιστότοπο του σχολείου και της γκαλερί Citronne.

Διάρκεια έκθεσης έως 16 Μαΐου.