Εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα

937

Έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και σπάνια αρχέτυπα συνθέτουν το σκηνικό των εκθέσεων που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα.

Στέλιος Καραμανώλης στη γκαλερί The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Στέλιου Καραμανώλη, με τίτλο “Recharging the Void”.

“Δημιουργώντας μορφές τέχνης μέσα στη σφαίρα της αφηρημένης ζωγραφικής, το έργο του Στέλιου Καραμανώλη αγκαλιάζει φαινομενικά τυχαίες συνιστώσες, όπως ακατέργαστους καμβάδες, παστέλ χρώματα, νεκρή γη, γεωμετρική δομή και αλληγορικές συνθέσεις. Απεικονίζοντας αφηρημένες συνθέσεις που κινούνται μεταξύ θετικού και αρνητικού χώρου, ο καλλιτέχνης αντιπαραβάλει πάνω στον καμβά εκλεπτυσμένα και συμβολικά στοιχεία, τα οποία δημιουργικά αλληλεπιδρούν.
Τα έργα του Καραμανώλη εκτελούνται με απόλυτη ηρεμία, χρησιμοποιώντας μια παλέτα επιλεκτικών χρωμάτων, ενσωματώνοντας μονοχρωματικές αμμώδεις επιφάνειες οι οποίες αποδίδονται σε πιο γήινους τόνους. Αν και οι συνθέσεις του αντικατοπτρίζουν μια αμφιλεγόμενη αφήγηση, τα ζωγραφικά θέματα του Καραμανώλη αποκτούν μια σημαντική ποιότητα ελαφρότητας που επιτρέπει στον θεατή να συσχετίζεται με άνεση με τις αφηρημένες συνθέσεις του […].”

Έως 18 Μαΐου

Λυδία Βενιέρη  “Βυρωνικοί Ήρωες” στο τζαμί Τζισδαράκη

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι, σε έναν από τους εμβληματικούς εκθεσιακούς του χώρους, την έκθεση “Βυρωνικοί Ήρωες” με έργα της Λυδίας Βενιέρη εμπνευσμένα από τους ήρωες και τις ιστορίες των ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα.
Πρόκειται για ένα σώμα από́ tableaux vivants, τα οποία η καλλιτέχνις έχει δημιουργήσει σαν ετεροχρονισμένα μυθοποιητικά φωτογραφικά στιγμιότυπα: νέοι άνθρωποι, ενδεδυμένοι με στοιχεία της βυρωνικής εποχής φωτογραφίζονται σε κατασκευασμένους ειδυλλιακούς χώρους, ενώ η καλλιτέχνις ολοκληρώνει με ψηφιακά μέσα επεξεργασίας μια αισθησιακή ψευδοζωγραφική κατασκευή.
Ακολουθώντας την παράδοση καλλιτεχνών όπως ο Luigi Ontani και η Eleanor Antin, η Βενιέρη μελετά́ τα στοιχεία της βυρωνικής περίπτωσης και τη διαδικασία νοηματοδότησής τους με όρους εκδραμάτισης–διαδραμάτισης.
Οι “Βυρωνικοί Ήρωες” αποτελούν το πρώτο μέρος του “Βυρωνικού Κώδικα” του opus magnum της Λυδίας Βενιέρη, το σύνολο του οποίου θα εκτεθεί́ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το φθινόπωρο του 2019.

Έως 31 Μαΐου

Ελεάννα Μαρτίνου  “Υάδες” στο Αστεροσκοπείο

Η Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, την ενότητα έργων “Υάδες”.
Πρόκειται για 34 μικρογραφίες, όσα είναι αριθμητικά τα αστέρια που αποτελούν την ομάδα των Υάδων, που στην ελληνική μυθολογία σημαίνουν άστρα της βροχής. Η μεταμόρφωση των Υάδων σε αστερισμό, αποδίδεται στη θλίψη τους για το χαμό του αδελφού τους Ύαντα, πιθανότατα από τσίμπημα φιδιού. Μετά το θάνατό του, άρχισαν να κλαίνε ασταμάτητα από τη λύπη τους. Τότε οι Θεοί τις λυπήθηκαν και τις μεταμόρφωσαν σε αστέρια.
Η ενότητα ζωγραφικών έργων Υάδες, αποτελείται από σχέδια με μελάνι σε χαρτί μπαμπού. Η εικόνα προκύπτει από επάλληλες επιφάνειες, με μία διαδικασία κατά την οποία το νερό αποτελεί δομικό στοιχείο.
‘Εως 31 Μαΐου

Gülsün Karamustafa  “The Peculiar Song”

Η Nitra Gallery στην Αθήνα παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Gülsün Karamustafa στην Αθήνα με τίτλο “The Peculiar Song”.
Η Gülsün Karamustafa (γ. 1946) θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στην Τουρκία, όπου και η δουλειά της έχει αποτελέσει μια πολύ ουσιαστική επιρροή στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, μετά την πρώτη μεγάλη αναδρομική της στο Hamburger Bahnhof στο Βερολίνο το 2017, η Gülsün Karamustafa έρχεται στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα έχουμε δει δουλειά της Gülsün Karamustafa το 2014 στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (επ. Adelina von Furstenberg) και το 2012 με αφορμή την ανάθεση του έργου “Η Πολυκατοικία” από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέχεια στη documenta 14 στο Mουσείο Fridericianum (Κάσελ, Γερμανία) στην έκθεση “Αντίδωρον, Η Συλλογή του ΕΜΣΤ” το 2017.
Ωστόσο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της έκθεσης The Peculiar Song στη Nitra Gallery παρουσιάζεται μια ευρύτερη εικόνα της δουλειάς της δημιουργού. Μέσα από μια σειρά έργων από διαφορετικές πρακτικές όπως ζωγραφική, αντικείμενα, φωτογραφικά κολάζ, και βίντεο, αναδεικνύεται η ουσία της καλλιτεχνικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών της Gülsün Karamustafa.
Έως την 1η Ιουνίου

Ηώ Αγγελή στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Ηούς Αγγελή με τίτλο “Is it a trap?”.
Η νέα ενότητα έργων της Ηούς Αγγελή δημιουργεί φανταστικά περιβάλλοντα. Κόσμους ανορθολογικούς και παράξενους και ταυτόχρονα οικείους και γαλήνιους που κατοικούνται από την ανθρώπινη απουσία.
Πισίνες και έρημες αλέες, αστικά έπιπλα και υπερβατικά κενά, ίχνη και αποτυπώματα από σκάλες, προβολείς, ανεμιστήρες, ελικόπτερα, διαθλώνται και συμπλέκονται με κομμάτια φύσης που απρόσμενα εγγράφονται στα έργα της, δημιουργώντας μια παράδοξη αιώρηση ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό, το αχειροποίητο και το ανθρωπογενές.

Έως 4 Μαΐου

 “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας” στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Η έκθεση “Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας” παρουσιάζει 17 αρχέτυπα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού. Στην έκθεση προβάλλονται έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών του Ιδρύματος (Λογοτεχνία, Γλώσσα, Επιστήμες, Ιστορία, Θρησκεία). Μέσα από την παρουσίαση των επιλεγμένων αυτών εκδόσεων αναδεικνύεται η ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έργων της πρώιμης τυπογραφίας, με έμφαση στην έντυπη και τη χειρόγραφη διακόσμηση, φωτίζεται η δράση σημαντικών προσωπικοτήτων της τυπογραφικής τέχνης και παρουσιάζονται οι υλικές μαρτυρίες, τα σημάδια της ιδιαίτερης ιστορίας κάθε αντιτύπου και της πορείας του στον χρόνο.
Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αποτελείται από 102 τίτλους σε 107 αντίτυπα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.
Η Συλλογή προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Ανοιχτά Σάββατο 20/4 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ( 4/5, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9) με ξεναγήσεις, ώρες 11.00-15.00 Επιπλέον ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 216 9003700, εσωτ. 104

Pamela Browne “Οία – Πορτρέτο ενός Χωριού 1977-1979”

Μια μοναδική συλλογή φωτογραφιών της Pamela Browne από τη δεκαετία του 1970 στη Σαντορίνη (Οία & Φοινικιά) θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Image Gallery με τίτλο “Οία – Πορτρέτο ενός Χωριού 1977-1979”.
Η έκθεση παρουσιάζει μια εικόνα της ζωής του τότε χωρίς παρεμβάσεις, την εποχή της “αθωότητας” πριν την τουριστική επέλαση, εστιάζοντας στην καθημερινότητα των κατοίκων που απέμειναν στη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956.
H Pamela Browne επισκέφτηκε τυχαία τη Σαντορίνη και το νησί την καθήλωσε, ειδικά η απλότητα και η αθωότητα της εγκαταλελειμμένης τότε κοινωνίας. Άνθρωποι που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα από την πατροπαράδοτη σχέση τους με τη γη και τη θάλασσα.
Μαζί με τη φίλη της, Jaime Robles, η οποία έγραψε το συνοδευτικό κείμενο, έγιναν ένα με τους ντόπιους και κατέγραψαν την καθημερινότητά τους, καταφέρνοντας να απεικονίσουν με τρυφερότητα την τότε πραγματικότητα.
Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, εκείνες οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελούν τα τελευταία απομεινάρια από έναν τρόπο ζωής που έφυγε ανεπιστρεπτί.
έως τις 21 Απριλίου

 

Πηγή: thetoc.gr