Έκθεση Ν. Μόσχου στο 21ο Φεστιβάλ Νάξου

271

Το εικαστικό καλοκαίρι της Νάξου ξεκινά με έκθεση του Νίκου Μόσχου στον Πύργο Μπαζαίου από τις 26 Ιουνίου, ως προπομπός του επιτυχημένου Φεστιβάλ Νάξου που πραγματοποιείται όπως κάθε καλοκαίρι με επίκεντρο το διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού, στην Αγιασσό.

Δεκαοκτώ έργα, νέα αλλά και παλαιότερα, από ιδιωτικές συλλογές και την γκαλερί Ζουμπουλάκη συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης του Νίκου Μόσχου «Animated Connotations », όπου παρουσιάζονται και δύο γλυπτά του καλλιτέχνη.

Η ζωγραφική του Νίκου Μόσχου με τις παραμορφωμένες ανθρώπινες σάρκες, μηχανές, μουσικά όργανα σ’ ένα σύνολο που συνθλίβεται «βάλλει τις αισθήσεις σαν μια γροθιά στο στομάχι ή μια λάμψη στο μάτι. Υπνωτίζει και αναισθητοποιεί, κλονίζει τη μνήμη και όλες τις αισθήσεις» τονίζει ο ιστορικός τέχνης Francesco Piazza επισημαίνοντας ότι «εάν στη σύγχρονη ζωγραφική υπάρχει μια επιστροφή στην απεικόνιση σε βάρος της αφηρημένης αλλά και της εννοιολογικής τέχνης, το χρωστάμε σε καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Μόσχο, ο οποίος διαμορφώνει την αντίληψή του για την τέχνη μέσω ενός νέου παραστατικού ιδιώματος· απρόβλεπτου, γεμάτου δραματικό και ώριμο συμβολισμό […] η αρθρωτή εικονογραφική αφήγησή του Νίκου Μόσχου ακυρώνει την ακινησία του πίνακα, ωθώντας αυτόματα την ανθρώπινη αντίληψη να θέσει σε κίνηση τις εικόνες που παρατηρεί, δημιουργώντας συλλογισμούς αλλά και διεισδύοντας ταυτόχρονα στα παγκόσμια αρχέτυπα μέσω της δικής του προσωπικής γλώσσας».

Η έκθεση «Animated Connotations », σε επιμέλεια Μάριου Βαζαίου θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ Νάξου τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ