Μέχρι τώρα, η απουσία από την εργασία οφειλόταν σε διακοπές, ασθένεια ή ακόμη και σε αίσθημα κόπωσης και ναυτίας έπειτα από βραδιά οινοποσίας. Η εμμονική παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών, όμως, γνωστή στη Δύση ως «binge watching», ευθύνεται για ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών από τη δουλειά.
Σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα 5.500 εργαζομένων στη Βρετανία, 18% από αυτούς είπαν ότι έχουν δηλώσει ασθένεια για να καθίσουν σπίτι και να «καταβροχθίσουν» την αγαπημένη τους τηλεοπτική σειρά. Το φαινόμενο αυτό πρωτοεμφανίσθηκε το 2013, όταν η διαδικτυακή πλατφόρμα Netflix επέτρεψε στους συνδρομητές της να παρακολουθήσουν ολόκληρη την πρώτη σεζόν της σειράς «House of Cards». Εκτοτε, σειρές όπως οι «Orange is the New Black» και «Breaking Bad» έδωσαν τη δυνατότητα αυτή στους συνδρομητές, με τις εξίσου δημοφιλείς «Black Mirror», «Fleabag» και «Killing Eve» να ακολουθούν, μεταβάλλοντας ριζικά τις τηλεοπτικές συνήθειες του κοινού.
Η έρευνα δεν αποκάλυψε εάν το κοινό στη Βρετανία παρακολουθεί περισσότερη τηλεόραση από ό,τι παλαιότερα. Δεδομένη θεωρείται, όμως, η αυξημένη κοινωνική πίεση για την παρακολούθηση των τελευταίων σειρών. Ποσοστό 23% των ερωτηθέντων ομολόγησαν ότι έχουν πει ψέματα πως είδαν ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς, έτσι ώστε να μην αισθανθούν αποκομμένοι από τις συζητήσεις.
Στο μεταξύ, το ήμισυ των τηλεθεατών παραδέχθηκε ότι έχει «καταβροχθίσει» (binge watched) περισσότερες από οκτώ συνεχόμενες ώρες της αγαπημένης του σειράς σε μία ημέρα, ενώ το 75% δήλωσε ότι έχει αφιερώσει τέσσερις ώρες. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80% για όσους ομολογούν ότι επέλεξαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν ένα πρόγραμμα παρά να πέσουν για ύπνο. Ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση πολλές συνεχόμενες ώρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη.
«Η άνοδος των γιγάντων της μετάδοσης προγραμμάτων μέσω Διαδικτύου (streaming) από τις ΗΠΑ έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το τηλεοπτικό προϊόν. Για πολλούς, η ιδέα ότι θα περιμένουν μία εβδομάδα για το νέο επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς ή έναν χρόνο για την επόμενη σεζόν αποτελεί πλέον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Οι τηλεθεατές έχουν πια τη δυνατότητα να αποκτούν ολόκληρη τη σειρά και στον χρόνο που οι ίδιοι επιλέγουν.
Η έρευνα δείχνει ότι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ώρα καταναλώνουμε το τηλεοπτικό προϊόν, η ποιοτική τηλεόραση θα είναι πάντα δημοφιλής και περιζήτητη από το κοινό. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να εγκρίνω την τακτική της αποφυγής του ύπνου ή της “κοπάνας” από τη μισθωτή εργασία, όσο συναρπαστική και αν είναι η αγαπημένη μας σειρά», λέει ο Τιμ Γκλάνφιλντ, διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού RadioTimes.com.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν χιλιάδες συνδρομητές του δικτύου BBC America «καταβρόχθισαν» το σύνολο των οκτώ επεισοδίων της δεύτερης σεζόν της δημοφιλούς σειράς «Killing Eve» δαπανώντας περισσότερες από οκτώ ώρες.
Πηγή: Η Καθημερινή