Ένας λογαριασμός στο Instagram με εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων από την πρώην ΕΣΣΔ

425

Μια πλούσια συλλογή εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων στη ρωσική γλώσσα ξετυλίγει μπροστά στον έκθαμβο θεατή ένας λογαριασμός στο Instagram, τον οποίο επιμελείται η ρωσική λογοτεχνική εκπαιδευτική πλατφόρμα Polka.

Στον Te samie kartinski παρουσιάζονται κυρίως εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες της σοβιετικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των κονσεπτουαλιστών της δεκαετίας του 1970 Ilya Kabakov και Victor Pivovarov, οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα παράξενες εικαστικές ερμηνείες σκανδιναβικών παραμυθιών. Την προσοχή κλέβει ο Valentin Kurdov, πρώην μαθητευόμενος δίπλα στον Καζιμίρ Μάλεβιτς, με την πρωτοποριακή, σχεδόν καλλιγραφική, μαυρόασπρη ερμηνεία του, το 1934, του «Rikki-Tikki-Tavi» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Τιμάται επίσης και ο Victor Chizhikov, ο δημιουργός της μασκότ των Ολυμπιακών στη Μόσχα το 1980, ο οποίος παρά την αχρωματοψία του εικονογράφησε περισσότερα από 200 παιδικά βιβλία.

Ο λογαριασμός στρέφει την προσοχή του και σε παραμύθια από μικρότερες εθνικές μειονότητες στη Ρωσία. Ένα από τα βιβλία που παρουσιάζονται είναι μια έκδοση του 1988 των «Λαϊκών Παραμυθιών των Τόφαλαρ». Οι Τόφαλαρ είναι ένα έθνος λιγότερων από 500 ανθρώπων στην περιοχή Σαγιάν της Σιβηρίας και τη μη γραπτή γλώσσα τους ηχογράφησε ο γλωσσολόγος Valentin Rassadin, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συλλέγοντας παραμύθια των Τόφαλαρ. Τις σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις του τόμου, οι οποίες θυμίζουν Yury Norstein και Ιερώνυμο Μπος, έκανε ο Boris Lapshin.

Παρουσιάζονται επίσης εικονογραφήσεις σοβιετικών βιβλίων με ιστορίες από όλον το κόσμο: μια συλλογή παραμυθιών Κούρδων της Συρίας και το «Tales for Frank», ένα βιβλίο για παιδιά του 1971 στο οποίο παρουσιάζεται μια οικογένεια Αφροαμερικανών να πηγαίνει σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Ένας από τους λίγους σύγχρονους εικονογράφους που έχουν βρει θέση στον λογαριασμό είναι ο καλλιτέχνης από την Ταϊλάνδη Natee Puttaipat – δηλώνει μη- δυαδικό φύλο – ο οποίος εικονογραφεί με αξέχαστα όμορφο τρόπο ρωσικά λαϊκά παραμύθια ( https://www.instagram.com/p/CRGMIGgLvVO/ ).

Η επίσκεψη στον λογαριασμό https://www.instagram.com/te_samiye_kartinki/ προσφέρει βαθιές συγκινήσεις και δυνατότητα για μαγευτικά νοερά ταξίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ