Ενισχύεται το σενάριο εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία – Πρωτιά Φάρατζ

583

Το Κόμμα του Brexit του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ, έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με 31,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενισχύοντας το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο κατέληξε στην πέμπτη θέση με 7,5% των ψήφων και πληρώνει την ανικανότητά του να θέσει σε εφαρμογή το Brexit, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από 10% των ψήφων. Η Μέι αναγκάσθηκε να οργανώσει τις ευρωεκλογές πριν ανακοινώσει την Παρασκευή την παραίτησή της.

Παρηγορία για τους φιλοευρωπαίους είναι το γεγονός ότι η ψηφοφορία έδωσε νέα πνοή στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει 20,1% των ψήφων. Όμως δεν έχει τα μέσα για να επηρεάσει τις αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς έχει μόνο μια μικρή φούχτα βουλευτών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν περίμενε τα αποτελέσματα για να προβλέψει «μια μεγάλη νίκη» για το κόμμα του μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σαουθάμπτον, στη νότια Αγγλία.

Το άλλο μεγάλο παραδοσιακό κόμμα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, εξέρχεται επίσης τραυματισμένο από την ψηφοφορία, με 16,6% των ψήφων, πληρώνοντας από την πλευρά του την αμφίσημη στάση του για το Brexit.

Όσο για τους Πράσινους, κατάφεραν να κερδίσουν τους Συντηρητικούς με μια αξιοπρεπή επίδοση 11,6%.

Καθώς δημιουργήθηκε πριν από μόλις τέσσερις μήνες σε αντίδραση στις παλινωδίες του κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Brexit, το Κόμμα του Brexit δεν είχε άλλο πρόγραμμα σ’ αυτές τις εκλογές από την έξοδο από την ΕΕ. Κεφαλαιοποίησε τον θυμό των ψηφοφόρων για το ατελείωτο σήριαλ του Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, 55 ετών, πρώην χρηματιστής στο Σίτι, είχε κερδίσει ήδη το 2014 τις ευρωεκλογές, επικεφαλής τότε του ευρωφοβικού κόμματος UKIP που τασσόταν κατά της μετανάστευσης. Τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πάση θυσία, ακόμη και χωρίς συμφωνία που θα απορροφούσε το σοκ.

«Για να τιμήσουμε τη δημοκρατική ψήφο του λαού και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να βγούμε (από την ΕΕ) με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ), δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δηλαδή αποχωρώντας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά για εμπορικές σχέσεις που θα διέπονται από τον ΠΟΕ.

Το σενάριο αυτό φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι ενώ οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιο θετικοί σ’ αυτό. Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει κατά.

Όμως η νέα νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ δεν μπορεί παρά να καθησυχάσει την ευρωφοβική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει μια ξεκάθαρη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ.

Οι Τόρις είναι πλέον βυθισμένοι σε μια άγρια μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με ήδη οκτώ υποψήφιους διαδόχους στις τάξεις τους. Το φαβορί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Νάιτζελ Φάρατζ και δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Που κερδίζει το κόμμα του Brexit

Το κόμμα του Brexit κερδίζει σε τρεις εκλογικές περιφέρειες που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, ανάμεσα στις οποίες και στην Ουαλία, όπου το Plaid έρχεται δεύτερο.

Στα δυτικά Μίντλαντς συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,9% (-9,8), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 16,3% (+10,7%), οι Πράσινοι με 10,7% (+5,4), οι Συντηρητικοί με 10,0% (-14,3), το UKIP με 5,0% (-26,5) και το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία 3,4%.

Στην Ουαλία έλαβε 32,5%, και ακολουθούν το Plaid με 19,6% (+4,3), οι Εργατικοί με 15,3% (-12,8), οι Φιλελεύθεροι με 13,6% (+9,7), οι Συντηρητικοί με 6,5% (-10,9), οι Πράσινοι με 6,3% (+1,8) και το UKIP με 3,3% (-24,3).

Στην περιφέρεια Γιόρκσαϊρ και Χάμπερ, συγκέντρωσε ποσοστό 36,5%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,3% (-13), οι Φιλελεύθεροι με 15,5% (+9,2), οι Πράσινοι με 13% (+5,1), οι Συντηρητικοί με 7,2% (-12), το UKIP με 4,4% (-26,7), το Αλλαγή στη Βρετανία με 2,3% (+2,3).

Ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit και εκλεγμένος πλέον ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Τάις, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η επιτυχία του κόμματός του αποδεικνύει ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Κόρμπιν και Μέι έχασαν τις εκλογικές τους περιφέρειες

Εκτός από τις μεγάλες απώλειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να σημειώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, Εργατικό και Συντηρητικό, οι επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν και Τερέζα Μέι, υπέστησαν ήττες και στις εκλογικές τους περιφέρειες, στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου και στο Μέιντενχεντ.

Στο Ίσλινγκτον, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτοι, ενώ στο Μέιντενχεντ, αναδείχθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη (31,5%) μετά από το κόμμα του Brexit (32,7%), ενώ οι Συντηρητικοί έλαβαν 13,5%.

Σχολιάζοντας τις απώλειες των Εργατικών, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, δήλωσε στο BBC ότι το κόμμα της δεν ήταν ξεκάθαρο στο ένα πράγμα που ήθελε να ακούσει ο κόσμος. «Θα έπρεπε να πούμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα έπρεπε να τεθεί σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα. Και ότι οι Εργατικοί θα έπρεπε να κάνουν καμπάνια υπέρ της παραμονής» είπε.

Ο βετεράνος βουλευτής του Εργατικού κόμματος και πρώην εκπρόσωπος τύπου του Τόνι Μπλερ, ‘Αλιστερ Κάμπελ, δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επειδή ένιωσε ότι το κόμμα απογοήτευσε τους υποστηρικτές του και την χώρα επειδή απέτυχε να προβάλει μία πολιτική που να φέρει ενότητα. Αλλά και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Μάικλ Χέσελτιν επιβεβαίωσε ότι υποστήριξε στις ευρωεκλογές τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υποστηρίζοντας ότι έκανε αυτό που πίστεψε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Ενδεικτικά του «κύματος των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη» χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, η οποία τόνισε σε δήλωσή της από το Σάουθαμπτον ότι οι ψηφοφόροι ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν δράση όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη, αλλά και στο κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ