Έρευνα: Πιλότοι “πετάνε” με κατάθλιψη & τάσεις αυτoκτονίας!

1352

Γράφει ο Κώστας Λάσκαρης

Ήταν Μάρτιος του 2015…

Ήταν τότε που μια ακόμα σελίδα προστέθηκε στη “Μαύρη Βίβλο” των τραγικών ατυχημάτων στην αεροπορία.

Ο πιλότος της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς το αεροπλάνο προσέκρουσε στις γαλλικές Άλπεις και οδήγησε στον θάνατο 149 ψυχές. Λίγους μήνες αργότερα, θα προκύψει ότι έπασχε από κατάθλιψη.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάθλιψη είναι σύνηθες φαινόμενο στους πιλότους. Και αυτό γιατί ένας στους οχτώ πιλότους (14%) παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ένας στους 25 (4%) διακατέχεται απο αυτοκτονικούς ιδεασμούς, τάσεις αυτοκαταστροφικές ή απλώς έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Αυτό αποκάλυψε μελέτη, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά το 2015 με αφορμή την τραγωδία στις Άλπεις. Στην έρευνα συμμετείχαν ανώνυμα περίπου 1.850 πιλότοι, από 50 διαφορετικές χώρες. Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Άλεν, δημοσίευσαν την συγκεκριμένη έρευνα στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health”.

«Βρήκαμε ότι πολλοί πιλότοι που τώρα πετάνε, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Πέπλο μυστικότητας καλύπτει -επίμαχα- θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», ανέφερε ο επικεφαλής.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αναλογικά, περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ότι γυναίκες αναφέρουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, απώλεια ενδιαφέροντος για το αντικείμενο της δουλειάς τους, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, ματαιότητας, κενού, πλήξης, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσουν κ.α.

Πάντως οι γυναίκες πιλότοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, πιθανότατα γιατί επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό.

Σε περίπου 140.000 υπολογίζονται οι “ενεργοί πιλότοι” σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι:

⦁ οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο “ζεστά” το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.

⦁ Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς προχωρούν σε κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία και αυτό αφορά εξίσου τους πιλότους.