Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα;

725

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επεξεργάζεται η ΔΕΗ, όπως φάνηκες από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων εξαιτίας της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που υποχρεωτικά πρέπει η δημόσια επιχείρηση να αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων προκειμένου να παράγει ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες.

Με δεδομένο ότι οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί στα 25 ευρώ ανά τόνο έναντι 5 ευρώ πέρυσι, ο προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου είναι έντονος.

«Παρατηρούμε τις διακυμάνσεις του διοξειδίου του άνθρακα, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και πτωτικές τάσεις, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς αυτής», είπε ο Σταθάκης και αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων από τη δημόσια εταιρεία: «Το κόστος θα συνυπολογιστεί σε βάση τριμήνου ή τετραμήνου. Πρόκειται για έναν εξωτερικό και απρόβλεπτο παράγοντα. Θα δούμε τα αποτελέσματα του κόστους και όλα αυτά θα συνυπολογιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ουσιαστικά για τις αποφάσεις στο τέλος του χρόνου.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε ότι «η ΔEH έως τώρα έχει διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι έχουν στα συμβόλαια με τους πελάτες τους ρήτρα ρύπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της εταιρείας είναι η καθιέρωση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, με την οποία όταν οι τιμές προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις το κόστος θα μετακυλίεται στην κατανάλωση.

 

Πηγή: in.gr