Έσπασε όλα τα ρεκόρ η πώληση του τελευταίου έργου του Ντα Βίντσι

1279

Έναντι του ασύλληπτου ποσού των 450 εκ. δολαρίων (380 εκ. ευρώ) πωλήθηκε ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, “Salvator Mundi” («Σωτήρας του Κόσμου») μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Είναι το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία και όταν ανακοινώθηκε, προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Ο άγνωστος αγοραστής κατάφερε να κατοχυρώσει το έργο, τηλεφωνικά, με μια προσφορά στα 400 εκατομμύρια δολάρια και μαζί με τους φόρους η τιμή του πίνακα έφθασε τα 450,3 εκ. δολάρια.
Ο Λεονάντο Ντα Βίντσι πέθανε το 1519 μΧ και από τους πίνακές του σώζονται λιγότεροι από είκοσι. Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505 μΧ και ήταν ο τελευταίος πίνακας του μεγάλου ζωγράφου που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη.

Το έργο εικονίζει τον Χριστό με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και με το άλλο να κρατά μια σφαίρα. Ο πίνακας είχε πωληθεί το 1958 σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 60 δολαρίων, καθώς αποδιδόταν εκείνη την εποχή σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι κι όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και σήμερα ότι ο πίνακας είναι έργο του Ντα Βίντσι, αλλά ο οίκος Christie’s επιμένει ότι είναι αυθεντικός, και τον χαρακτηρίζει «τη σπουδαιότερη καλλιτεχνική ανακάλυψη του 20ου αιώνα».