Φεστιβάλ 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

359

Αφιερωμένο στον αγώνα εξάλειψης της έμφυλης βίας επανέρχεται το 5ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου, διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας, στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τις Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση-Ελλάδα (WIFT GR) και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Εφέτος, βασικός άξονάς του είναι το αφιέρωμα στη γενναία Βρετανίδα ντοκιμαντερίστρια Κιμ Λονγκινότο (Kim Longinotto) με προβολή οκτώ ταινιών της για τους αγώνες γυναικών από την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, το Καμερούν, την Κένυα, και τη Νότια Αφρική. Η Λονγκινότο θα τιμηθεί με το Βραβείο WIFT GR για το σύνολο του έργου της και θα παραδώσει διαδικτυακό μαστερκλας (27//11) ανοιχτό για το κοινό. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διεξαχθεί και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου!», στο οποίο θα συμμετάσχουν η Σοφία Μπεκατώρου και φεμινιστικές οργανώσεις (26/11).

Με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί μόνο η πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 19:00, στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με το ντοκιμαντέρ «Σάλμα».

Στο 5ο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες, 13 μεγάλου μήκους ταινίες 7 μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ποικίλου ύφους, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας. Επίσης, δύο από τις ταινίες μικρού μήκους προτείνονται από διεθνείς γυναικείους οργανισμούς στο πλαίσιο των συνεργασιών του WIFT GR.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ