Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο και η εκπαίδευση από σήμερα: Απεβίωσε ο Σπύρος Ευαγγελάτος

2566

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Υπήρξε σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής, ακαδημαϊκός και ιδρυτής του «Αμφιθεάτρου». Γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη, φαίνεται πως η καλλιτεχνική του φύση δεν μπορούσε να βρει καλύτερη διέξοδο από αυτήν που του πρόσφερε το θεατρικό σανίδι.

Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, εμπλουτίζοντας την περίοδο 1966-1970 τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία και την Γαλλία. Μάλιστα, σπούδασε με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ενώ το 1970 πέρασε πλέον τη πύλη της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως διδάκτορας.

Έφυγε γνωρίζοντας πλήρη αναγνώριση τόσο από συναδέλφους του και τον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και από το θεατρικό κοινό, που δεν σταματούσε να αποθεώνει κάθε θεατρική του ματιά και πρόταση. Τελευταία του καλλιτεχνική εμφάνιση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι στo Ηρώδειο με τον «Αμύντα» του Γεωργίου Μόρμορη, που σύσσωμο όλοι τον χειροκρότησαν όρθιο και «υποκλίθηκαν» στην προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 15:00 στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.