Γέμισε χιμπατζήδες η βρετανική βουλή! Ο Banksy εκθέτει ξανά το έργο του με αφορμή το Brexit

910

Ο διάσημος καλλιτέχνης graffiti, Banksy, εκθέτει ξανά το έργο του «Devolved Parliament», που απεικονίζει τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων γεμάτη με χιμπατζήδες αντί για πολιτικούς, με αφορμή την επίσημη ημερομηνία του Brexit, που είχε αρχικά οριστεί για σήμερα αλλά τελικά μετατέθηκε.

Ο πίνακας ζωγραφικής, που έχει πλάτος τέσσερα μέτρα, εκτίθεται από εχθές στο Bristol Museum & Art Gallery, μετά από άδεια που παραχώρησε ο δημιουργός του.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, o Banksy ανέβασε εχθές μια φωτογραφία του έργου του με την εξής λεζάντα: «Αποκεντρωμένη Βουλή. Έφτιαξα αυτόν τον πίνακα πριν από δέκα χρόνια. Το Μουσείο του Μπρίστολ τον συμπεριέλαβε σε νέα του έκθεση, με αφορμή τη μέρα του Brexit. “Τώρα γελάτε, αλλά κάποια μέρα θα κάνουμε εμείς κουμάντο”.»

Η τελευταία πρόταση του Banksy αναφέρεται στο έργο του με τίτλο «Laugh Now» που ο graffiti artist φιλοτέχνησε για ένα κλαμπ στο Μπράιτον το 2002. Αυτό περιλαμβάνει την στένσιλ εικόνα ενός χιμπατζή, ο οποίος φοράει μια πινακίδα που αναγράφει την παραπάνω «προφητική» φράση.

Ο Banksy είχε εκθέσει για πρώτη φορά το έργο του «Devolved Parliament» το 2009, στο πλαίσιο της έκθεσης «Banksy vs Bristol Museum». Στη συνέχεια ο πίνακας αγοράστηκε από ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος δέχτηκε να τον δανείσει ξανά στο μουσείο για την έκθεση που σηματοδοτεί τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του, και πρόκειται να διαρκέσει πέντε μήνες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μουσείου του Bristol, o συγκεκριμένος πίνακας αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Είναι σπουδαία τέχνη και κάθε σπουδαία τέχνη αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας. Υψώνει έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία και ξεκινά μια συζήτηση για όσα διαδραματίζονται σε αυτήν. Αυτό κάνει ο Banksy», εξηγεί η Yoma Smith.