Για πάντα θερινή ή χειμερινή ώρα; – Tι λένε οι επιστήμονες

988

Το καλοκαίρι μια ώρα μπροστά και το χειμώνα μια ώρα πίσω. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από την αλλαγή ώρας. Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την πρόθεση της Κομισιόν να καταργήσει την αλλαγή ώρας και μιλούν για «τεχνητή παρέμβαση». Παράλληλα όμως προειδοποιούν για μια μόνιμη ισχύ της θερινής ώρας κάνοντας λόγο για δραματικές επιπτώσεις.

Σε ένα μη αντιπροσωπευτικό διαδικτυακό δημοψήφισμα της Κομισιόν το 84% των 4,6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων τάχθηκε κατά της αλλαγής ώρας. Ας σημειωθεί ότι λιγότερο από το 1% των Eυρωπαίων πολιτών συμμετείχε στη δημοσκόπηση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάχθηκαν πάντως υπέρ του να παραμείνει μόνιμα η θερινή ώρα.

Ο Τιλ Ρένεμπεργκ από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου θεωρεί ότι αν ισχύσει για πάντα η θερινή ώρα τότε αυτό συνδέεται με «τεράστια προβλήματα» προειδοποιώντας μάλιστα για ένα «Cloxit». «Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη, κατάθλιψης, αϋπνίας και δυσκολίες μάθησης που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα γίνουν πιο παχύς, πιο χαζοί και πιο κακοδιάθετοι» συμπληρώνει .

Διαφορετική άποψη έχουν ωστόσο η Γερμανική Εταιρία Ερευνών του Ύπνου (DGSM), η οποία τάσσεται υπέρ μιας ‘κανονικής ώρας‘: «Η χειμερινή ώρα αντιστοιχεί στις ιδανικές συνθήκες που διασφαλίζουν με το απαραίτητο φυσικό φως, τον ρυθμό μεταξύ ύπνου και ξύπνου», λέει ο επικεφαλής της εταιρίας Άλφρεντ Βιάτερ και προσθέτει: «Όταν το χειμώνα είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στο σκοτάδι, αργούμε περισσότερο να ξυπνήσουμε. Έτσι επηρεάζονται αρνητικά η συγκέντρωση και η προσοχή μας με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερα λάθη στο σχολείο ή στη δουλειά».

Ο ειδικός Ίνγκο Φίτσε από την κλινική Σαριτέ του Βερολίνου θεωρεί ότι «αν η δημοσκόπηση διεξάγονταν το χειμώνα τότε ίσως οι περισσότεροι να ψήφιζαν υπέρ της χειμερινής ώρας». Ο γερμανός επιστήμονας ωστόσο δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αλλαγής ώρας: «τα συμπτώματα όπως αϋπνία ή ελαφρά αδιαθεσία είναι «διαχειρίσημα, μιας και δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία». Ο Ίνγκο Φίτσε τάσσεται ωστόσο κατά της αλλαγής ώρας: «Ο βιορυθμός μας έχει προσαρμοστεί στην εναλλαγή μέρας και νύχτας. Η προσπάθεια τεχνητής παρέμβασης δεν έχει νόημα ούτε γίνεται κατανοητή από τον ανθρώπινο οργανισμό».

 

Πηγή: DW