Για τις νέες οικοδομικές άδειες, οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 αλλά και για ακίνητα με εκδοθείσες άδειες εντός του 2019, για τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής, αναμένεται να ισχύσει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του μέτρου το οποίο εκτιμάται ότι θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.
Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα θα αφορά:
1. Τα ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020.
2. Τα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019 αλλά μέχρι την εφαρμογή της νέας διάταξης δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν 7.162 οικοδομικές άδειες.
Με την «κατάργηση» του ΦΠΑ για μια τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος, αφού για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος θα πέσει από 24.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
Αν και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά με την τελική διατύπωση της νομοθετικής διάταξης και αφού προηγηθεί το πράσινο φως των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών (οι κανόνες ΦΠΑ σε ισχύ θέτουν περιορισμούς), όλα δείχνουν ότι με ΦΠΑ 24% θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται περίπου 100.000 ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν πουληθεί.
Η αναστολή του ΦΠΑ και για τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από το 2006 και μετά «κόλλησε» στις Βρυξέλλες, καθώς προέκυψαν τεχνικά ζητήματα αλλά και σοβαρές αντιρρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ σημαίνει ότι το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει τον φόρο που έχουν καταβάλει οι κατασκευαστές οι οποίοι έχουν απόθεμα ακινήτων και πούλησαν κάποια εξ αυτών τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, η οποία έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών το πιστωτικό ποσό του ΦΠΑ να συμπεριληφθεί στο κόστος ανέγερσης των ακινήτων ή να μην επιστραφεί καθόλου στις κατασκευαστικές εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές αντιδρούν στην εξαίρεση των απούλητων ακινήτων από την αναστολή του ΦΠΑ και ζητούν να περιλαμβάνει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής διάταξης και μετά και όχι μόνο οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης. «Εάν τελικά αποκλειστούν τα απούλητα ακίνητα από την αναστολή του ΦΠΑ, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς ένα μεγάλο απούλητο στοκ διαμερισμάτων θα πωλείται 24% ακριβότερα από εκείνα που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτά τα ακίνητα, δεν θα έχουμε το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις νέες οικοδομές» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι ένα μέτρο που θα δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αποκτήσουν και καινούργια ακίνητα. Σήμερα όσοι αξιοποιούν το πρόγραμμα της Golden Visa αλλά και όσοι επενδύουν σε κατοικίες με σκοπό να τις εκμεταλλευθούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά των μεταχειρισμένων ακινήτων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι επτά στους δέκα αγοραστές ακινήτων προτιμούν παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ακολουθούν κατοικίες ηλικίας 11-20 ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ενδιαφέρον για την αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου. Ελληνες και ξένοι αγοραστές θεωρούν απαγορευτικό το 24% του ΦΠΑ και προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο για να επιβαρυνθούν με φόρο μεταβίβασης 3%. Η διαφορά πάνω από 20% στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα αποτρέπει τους επενδυτές στην αγορά νέων κατοικιών.
Πηγή:Τα Νέα